Katarína T. (studiokatja) ID 26305 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)
APPELTAART - holandský jablkový koláč
[ recept č. 43719 zo dňa 23.10.2011 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
2-3 jablká, 1bio citrón /šťava+kôra/, 1PL hnedého demerara cukor, 1ČL mletej škorice, 4-5 rozdrvenýh klinčekov, 250g kryštálového cukru, 250g masla, 4 vajcia, 250g preosiatej hladkej múky, 1ČL prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor.
POSTUP PRÍPRAVY
Tento receptík sa dá robiť aj vo variante malých koláčikov vo formičkách. Ja som dnes robila vcelku, lebo som už nemala ani čas, ani vôľu sa babrať s formičkami :-)
Takže si olúpeme jabĺčka, nakrájame na drobné kocky. Dáme do hrnca, zalejeme šťavou z citrona a hnedým cukrom, dáme variť. Pridáme korenie a premiešavame. Keď začne masa vrieť, varíme ešte pár minútiek. Odstavíme.
V mise vymiešame maslo s cukrom, pridáme žĺtka a utrieme na hladkú zmes. Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor, kôru z citrona. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Mučnu zmes pridáme do misy k maslu, premiešame a vmiešame aj sneh z bielkov.
Vymastíme a vysypeme si formu, dáme cesto. Potom pridáme jablčnú zmes a zakryjeme cestom. Tento postup robíme aj pri formičkách.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180stupňov cca 40 minút, kým je koláč prepečený. Vyskúšame špajdlou.
Keď pečieme vo formičkách doba pečenia sa skracuje.
Dúfam, že Vám koláčik, alebo koláčiky budú chutiť :-) Viem, že fotky nie sú ostré, ale mám len dve ruky :-)
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
...potrebné prísady... |
|
..jabĺčka očistíme, nakrájame na malé kocky a v hrnci zasypeme cukrom a polejeme citrónovou šťavou.... |
|
...dáme variť, pridáme koreniny... po vare, necháme ešte pár minútiek variť... |
|
..maslo s cukrom vymiešame.... |
|
..pridáme žĺtka a vymiešame na hladkú zmes.... |
|
,,múku preosejeme, pridáme van.cukor, prášok do pečiva, kôru z citróna. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh... |
|
...postupne zapracujeme múku... |
|
...a sneh z bielkov... |
|
...do formy dáme časť cesta, pridáme celú jablkovú zmes... |
|
...dáme zvyšnú časť cesta, aby pokrylo celú jablčnú masu... |
|
...dáme piecť do vyhriatej rúry... |
|
..po upečené necháme vychladnúť, pocukrujeme a môžeme podávať. |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
Barbora F. (Baskja) ID 134935 (7.6.2013, 14:28) |
Vyzerá to veľmi dobre, určite niekedy skúsim ale v Holandsku som nejaký čas žila a pracovala ako patiserrie chef a originál vyzerá úplne ináč a robí sa úplne ináč |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (11.6.2013, 18:10) |
Barborka, stojí zaz vyskúšanie. Ja som tiež robila aj iný recept, dokonca mám viacero verzií arobia ich všade inak. verzií je z každého jedla neúrekom |
ODPOVEDAŤ |
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (24.10.2011, 17:01) |
Mmmm, to vyzera naozaj dobre, vyskusam najblizsie, jablcka mozem. |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (24.10.2011, 21:00) |
Ďakujem Anka je dobrý, podobný našej bábovke, ale je lepšie ho piecť v nižšej forme, alevo vo formičkách |
ODPOVEDAŤ |
Irena W. (irmuska) ID 105511 (24.10.2011, 11:48) |
ja už druhý týždeň jablkujem a toto som našla až dnes vyzerá to výborne |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (24.10.2011, 21:02) |
Ďakujem Irenka ja som si už tiež urobila zopár pohárov na zimu na koláčiky škoda, že nemám záhradu a musím všetko kupovať |
ODPOVEDAŤ |
| | Irena W. (irmuska) ID 105511 (25.10.2011, 9:21) |
Katka, aj ja kupujem, aspoň jabĺčka máme od známeho zo sadu, to je úplne iná chuť. Ja by som tak uvítala čerstvý košík a farmárske trhy ako sú vo Viedni, ale u nás zatiaľ čistá bieda. Nájsť slovenskú paradajku to je priam detektívna práca, ale to je na dlllllllllhú debatu |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (25.10.2011, 9:34) |
Máš pravdu, aj mňa to rozčuľuje všade vo svete to funguje, ľudia tak podporujú farmárov a hospodárov a svoju ekonomiku. Ale my radšej kupujeme dovezené potraviny o pár halierov lacnejšie ale s kvalitou o 10000% nižšou Keď som u dcéry v Anglicku, nakupujeme na farme a na farmárskych trhoch, je to o kvalite, atmosfére, rozhovore, kde sa všeličo od farmárov dozvieš, to je život - nie iba konzum niečo hodiť do pusy aj keď je to na .... |
ODPOVEDAŤ |
| | | | Irena W. (irmuska) ID 105511 (25.10.2011, 9:59) |
Vieš koľko ľudí okolo mňa má rovnaký názor? Možno sa to pomaly pohne, dúfam. Dokonca aj v Česku sa už rozbiehajú vo väčších mestách trhy, kde miestni farmári predávajú svoje produkty. Potom mi už len stačí relácia o rozdeľovaní dotácií pre poľnohospodárstvo a mám vlasy dupkom od zlosti. Poľnohospodári z iných krajín majú ďalší voľný trh. Keď som videla tie kilometre skleníkov na produkciu (tu sa ani nedá napísať, že pestovanie) paradajok a paprík bez chuti. Škoda hovoriť. ...tuším som v celkom inej téme ako dobrý jabĺčkový koláč, končím |
ODPOVEDAŤ |
katarina h. (sebestova78) ID 184327 (23.10.2011, 23:20) |
velmi zle fotky |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (24.10.2011, 9:02) |
Katka, mám profesionálny foťák, s ktorým sa veľmi zle robia takéto kúsky, hlavne so špinavými rukami .A myslím, že ide o recept, fotky sú len ilustračné. Ak budem chcieť fotky do knihy, bude fotiť popri práci iná osoba |
ODPOVEDAŤ |
| Veronika G. (veronika45) ID 20591 (23.10.2011, 21:18) |
je velmi zaujimave a aj ma to celkom laka skusit.... |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína T. (studiokatja) ID 26305, mimibazar.sk/studiokatja (24.10.2011, 9:04) |
Veronika skús do formičiek, alebo do tortovej formy Ja som robila v tejto z núdze cnosť, nemala som inú voľnú daj mi vedieť, ako sa Ti podarilo a chutilo |
ODPOVEDAŤ |