Na zápražku
Na dokončenie
Pri tejto kapustnici sa zemiaky vždy varia samostatne. Je to preto, že v kapuste by dostatočne nezmäkli alebo by to trvalo oveľa dlhšie. Okrem hrnca na polievku si tiež pripravte menší hrniec na zemiaky. A najlepšie ešte nepriľnavú panvicu – na chrumkavú klobásku s cibuľkou, ktorá dodá polievke dokonalú chuť. Na rovnakej panvici si môžete pripraviť aj zápražku.
Zemiaky nakrájajte na menšie kocky a dajte ich spolu s rascou variť v hrnci domäkka. Potom vypnite plameň a nechajte ich vo vode odpočívať.
Sceďte kapustu, prepláchnite ju pod tečúcou vodou a vyložte na doštičku. Nakrájajte ju na asi centimetrové kusy. Kapustu dajte do hrubostenného hrnca a pridajte celé korenie. Bobkový list, tymian, nové korenie a korenie vložte do kúska gázy alebo do sitka na korenie. Ľahko ho potom opäť vyberiete. Zalejte kapustu vývarom a nechajte ju v ňom pomaly dusiť asi 30 minút.
Kým sa varia zemiaky a kapusta, je čas na prípravu klobásky. Nakrájajte cibuľu nadrobno a klobásu na polovičné kolieska. Na suchej panvici začnite restovať klobásu – keď pustí tuk a začne „chytať farbu“, pridajte cibuľku. Pridajte trochu masti alebo oleja, ak je to potrebné, aby sa cibuľa nepripaľovala. Poprášte údenou paprikou a nechajte prevoňať. Výsledkom by mala byť zlatistá, ale nie chrumkavá cibuľka a pekne prepečené klobáska.
Keď je kapusta zmäknutá, vyberte sitko s korením. Do kapusty pridajte opraženú klobásku a uvarené zemiaky. Vodu zo zemiakov zatiaľ nevylievajte. Celú polievku nechajte päť minút spoločne povariť, aby sa chute prepojili.
Na panvici od klobásy si pripravte zápražku. Na strednom alebo nižšom plameni rozohrejte maslo, stačí malý hrniec. Keď sa objavia bublinky a mliečna pena, nasypte múku a miešajte stierkou, vareškou alebo metličkou. Zápražka je hotová za chvíľku, keď prestane peniť, stiahnite ju z ohňa. Môžete pridať jednu alebo dve lyžice vývaru, ktorý budete používať na polievku, zašľahajte a vytvorte hladkú zmes bez hrudiek. Keď je polievka prevarená, zahustite ju domácou zápražkou.
Teraz je čas na dochutenie – osoľte a okoreňte podľa chuti, prípadne dolaďte trochou drvenej rasce alebo údenej papriky. Pri podávaní ozdobte vrelú polievku hustou kyslou smotanou, čerstvo mletým čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.