Maslové žemličky

Mak

Ingrediencie

500 g hladkej pšeničnej múky

280 ml mlieka

60 g masla

40 g cukru

2 vajcia

9 g instantných kvasníc

9 g soli

mak na zdobenie

Použitá múka

Postup

Maslo rozpusťte v rajnici. Jedno vajce rozšľahajte v miske. Rúru rozohrejte na 210 °C.

Do misy robota preosejte múku. Pridajte cukor, soľ, droždie a dobre rozmiešajte. Pridajte mlieko, vajce a maslo. Do robota zasuňte hák na hnetenie a začnite hniesť na najnižšej rýchlosti, aby sa ingrediencie premiešali (asi 2 až 3 minúty). Potom zvýšte rýchlosť na stredné otáčky a hneťte asi 8 až 10 minút. Cesto by malo byť pekne hebké a nemalo by sa lepiť k okrajom misy.

Uhnetené cesto preložte do uzatvorenej nádoby. Zakryte a nechajte kynúť asi 90 minút, kým cesto neznásobí objem.

Hneď ako cesto nakysne, ešte v nádobe ho päsťou pekne zbite a vyklopte na pracovnú dosku. Cesto rozdeľte na dieliky s hmotnosťou 60 g. Každý dielik potom vytvarujte do tvaru guľatej žemle. Tie potom rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte utierkou a nechajte asi 25 až 30 minút kysnúť.

Nakysnuté žemle potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom. Plech so žemľami dajte do rozohriatej rúry a pečte asi 15 minút, kým nie sú krásne vyfarbené. Upečené žemle preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.