Zmrazovanie a sušenie byliniek, ovocia a zeleniny 1. časť
Foto: kucharronald
Takto to robím ja... O mesiac bude 2 časť, keď Vám ukážem ako zmrazujeme zeleninu (mrkvu, petržlen, ...) ... :)
príprava
Postup
-
1
Bazalka- mladá...zvykávam aj túto sušiť...
-
2
Rozmarín- po strihaní....čítal som, že po čase ju treba ostrihať...táto mi už nejak rásť nebude, ale vydržala dosť dlho (cca 2-3 roky)
-
4
Bazalka a petržlen- takto mi vysia (sušia sa)..najprv ich nazbieram, umyjem, zaviažem a nechám ich sušiť...cca mesiac... Jedna vec pri sušení musí byť...a to je dobré prevzdušné miesto...
-
5
Rozmarín (sušený)
-
6
Čili papričky (z minulého roku)- Takto ich zaviazať ma naučila ešte babka...každý rok, keď je úroda, tak ich vždy takto vyvesím a usuším...tento rok nebudem, lebo úroda nebola...voda zobrala všetko...
-
7
Nektarínky- Odkôstkované, umyté a nasekané...takto ich odložím do sáčku, zamrazím, a keď ich potrebujem, tak len vyberem, dám do horúcej vody a môžeme dať na cesto...
-
8
Zelený hrášok- umytý, pripravený do polievky :)
-
9
O mesiac pridám 2. časť, v ktorom napíšem, ako zmrazím mrkvu, petržlen, a iné zeleniny, ktoré vtedy dozrejú....
Ale záleží aj na zemine...neodporúčam ani 100% zo záhrady, ani 100% z obchodu...treba miešať miešať a miešať...treba do toho zmiešať aj všelijaké hnojivá, aby rástli pekne :) a polievať :)
Na hotelovke učia aj kuchárstvo, aj čašníctvo...o 3 roky dostane výučný list za kuchára prípadne čašníka a potom ostatné 2 roky len robí tú prácu, ktorú si vybral. Za tie prvé 3 roky sa učíme obidve zamestania :)
mrazím nakrájené fazolky, hrášek , kopr, pórek. Z ovoce mrazím borůvky, broskve, švestky a další. Potřebovala bych natahovací mrazničku.
Na zahradě ( na verandě chatky ) suším oregano, saturejku, měsíček,
meduňku a nově dýňové a patizónové květy, z kterých vařím čaj.
ja mrazím petržlen čerstvý, umyjem, nasekám na drobno do takého stavu ako ho potrebujem, väčšinou je to v nasekanej forme natlačím do sáčka na mrazenie a dam zamraziť. Vňať je pekná zelenučká ako čerstvá.
Maja V.