Zelerový šalát fotorecept
Foto: verya
Už dlhšiu dobu som rozmýšľala či sa podelím o tento skvost, ale je to niečo vynikajúce a o dobré recepty by sme sa mali Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som rozmýšľala či sa podelím o tento skvost, ale je to niečo vynikajúce a o dobré recepty by sme sa mali deliť. Verím, že po prečítaní surovín sa Vám prevrátila oči, skriví pusa a možno aj stiahne zadok, ale výsledok je ozaj famózny. Veľa rokov dozadu mala sestra priateľa a u nich sa na Štedrý deň robil tento šalát k večeri a k tomu losos či podobná ryba, myslím, že len tak na prírodno. Takže odkiaľ pochádza recept netuším. U nás v rodine tento šalát jeme len tak sam
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks menší (alebo časť z väčšieho) |
|
1 plechovka |
|
1 plechovka |
|
1 malá plechovka |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
3 ks |
|
1 malý pohár |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Info pre tých, čo nemajú odhad ako ja, tento kúsok zeleru mal po očistení cca 200 g.
-
2
Zeler očistíme a dáme variť. Netreba krájať na kúsky, budeme ho potom strúhať na jemno. Varíme cca 20 min do mäkka. Môžeme pridať soľ. V takom prípade ju už neskôr potrebovať nebudeme, keďže aj hrášok je v slanom náleve. Taktiež si dáme variť vajcia na tvrdo.
- 3
Kým sa varí zeler a vajcia, nakrájame banány na kolieska, ideálne troška hrubšie, aby sa nerozbili na kašu pri miešaní. Preto je aj vhodné zvoliť nie úplne zrelé banány. Nakrájané banány dáme do misy.
- 4
Jablká zbavíme jadierok a môžeme aj ošúpať alebo komu to nevadí, len dobre umyje a pokrája na kúsky aj so šupkou. Ja mám špeciálne mydlo na ovocie a zeleninu, takže som nešúpala. Jablká sú tiež vhodnejšie tvrdšie a sladšie odrody, ale toto záleží od chuti každého z Vás. Pokrájané jablká pridáme k banánom.
- 5
Pridáme malú konzervu hrášku bez nálevu, malú konzervu mandarínok tiež bez nálevu a konzervu ananásu, ktorý je nakrájaný na kúsky. Tiež bez nálevu, ale tento si odložíme na prípadné rozriedenie šalátu. Môžeme použiť čerstvý ananás (1 ks) aj mandarínky (2-3 ks). Tie je však ideálne ošúpať aj z tých šupiek čo sú okolo každého mesiačika a treba dať pozor aj na prípadné kôstky - toto platí aj u konzervy!
- 6
Pridáme vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a pokrájané na kocky.
- 7
Uvarený zeler necháme vychladnúť a následne nastrúhame na jemno a pridáme k šalátu.
- 8
Pridáme majonézu. Na fotke mám síce veľkú, ale použila som len polovicu, druhá polovica išla do zemiakovej nátierky na chlebíčky ?
- 9
Dobre premiešame, ak sa nám zdá šalát "suchý", môžeme pridať troška nálevu z ananásu. Najlepší je na druhý deň, keď je odležaný a vychladený. Neviem k čomu by sa hodil, nikdy som v tomto neexperimentovala. My ho jeme ako takú chuťovku. Najčastejšie ho zvyknem robiť na Silvestra. Odvážnym prajem dobrú chuť ?
- 10
NEPRIDÁVAŤ pomaranč a kiwi, tie horknú. Iné ovocie odskúšané nemám, resp. pár bobúľ hrozna len tak na ozdobu, ale musia byť v celku, nie krájané.
Tiež zelerový šalát:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu