Zelerový šalát
Zelerový šalát

Zelerový šalát fotorecept

verya - bez fotkyverya, 31. decembra 2020
Zelerový šalát (fotorecept)
Foto: verya

Už dlhšiu dobu som rozmýšľala či sa podelím o tento skvost, ale je to niečo vynikajúce a o dobré recepty by sme sa mali Zobraziť celý popisUž dlhšiu dobu som rozmýšľala či sa podelím o tento skvost, ale je to niečo vynikajúce a o dobré recepty by sme sa mali deliť. Verím, že po prečítaní surovín sa Vám prevrátila oči, skriví pusa a možno aj stiahne zadok, ale výsledok je ozaj famózny. Veľa rokov dozadu mala sestra priateľa a u nich sa na Štedrý deň robil tento šalát k večeri a k tomu losos či podobná ryba, myslím, že len tak na prírodno. Takže odkiaľ pochádza recept netuším. U nás v rodine tento šalát jeme len tak sam

60 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks menší (alebo časť z väčšieho)
1 plechovka
1 plechovka
1 malá plechovka
3 ks
3 ks
3 ks
1 malý pohár
štipka




Postup

  1. 1

    Info pre tých, čo nemajú odhad ako ja, tento kúsok zeleru mal po očistení cca 200 g.

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeler očistíme a dáme variť. Netreba krájať na kúsky, budeme ho potom strúhať na jemno. Varíme cca 20 min do mäkka. Môžeme pridať soľ. V takom prípade ju už neskôr potrebovať nebudeme, keďže aj hrášok je v slanom náleve. Taktiež si dáme variť vajcia na tvrdo.

  3. 3

    Kým sa varí zeler a vajcia, nakrájame banány na kolieska, ideálne troška hrubšie, aby sa nerozbili na kašu pri miešaní. Preto je aj vhodné zvoliť nie úplne zrelé banány. Nakrájané banány dáme do misy.

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablká zbavíme jadierok a môžeme aj ošúpať alebo komu to nevadí, len dobre umyje a pokrája na kúsky aj so šupkou. Ja mám špeciálne mydlo na ovocie a zeleninu, takže som nešúpala. Jablká sú tiež vhodnejšie tvrdšie a sladšie odrody, ale toto záleží od chuti každého z Vás. Pokrájané jablká pridáme k banánom.

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme malú konzervu hrášku bez nálevu, malú konzervu mandarínok tiež bez nálevu a konzervu ananásu, ktorý je nakrájaný na kúsky. Tiež bez nálevu, ale tento si odložíme na prípadné rozriedenie šalátu. Môžeme použiť čerstvý ananás (1 ks) aj mandarínky (2-3 ks). Tie je však ideálne ošúpať aj z tých šupiek čo sú okolo každého mesiačika a treba dať pozor aj na prípadné kôstky - toto platí aj u konzervy!

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme vajcia uvarené natvrdo, ošúpané a pokrájané na kocky.

  7. 7

    Uvarený zeler necháme vychladnúť a následne nastrúhame na jemno a pridáme k šalátu.

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme majonézu. Na fotke mám síce veľkú, ale použila som len polovicu, druhá polovica išla do zemiakovej nátierky na chlebíčky ?

    Zelerový šalát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobre premiešame, ak sa nám zdá šalát "suchý", môžeme pridať troška nálevu z ananásu. Najlepší je na druhý deň, keď je odležaný a vychladený. Neviem k čomu by sa hodil, nikdy som v tomto neexperimentovala. My ho jeme ako takú chuťovku. Najčastejšie ho zvyknem robiť na Silvestra. Odvážnym prajem dobrú chuť ?

  10. 10

    NEPRIDÁVAŤ pomaranč a kiwi, tie horknú. Iné ovocie odskúšané nemám, resp. pár bobúľ hrozna len tak na ozdobu, ale musia byť v celku, nie krájané.

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá kombinace surovin. Receptů na saláty není nikdy dost, děkuji za inspiraci i zkušenosti. Zajímá mě i speciální mýdlo na ovoce, slyším o této možnosti prvně. Veselého Silváka a po celý další rok hlavně pevné zdraví!
1x verya



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia