Že vás to baví

2010 - bez fotky2010, 4. februára 2015
Že vás to baví
Foto: 2010

Kazdy druhy tyzden je ta ista debata je to rizoto nie je to je risotto a suche, mrazene, taky syr onaky a co tak Zobraziť celý popisKazdy druhy tyzden je ta ista debata je to rizoto nie je to je risotto a suche, mrazene, taky syr onaky a co tak nazvat to ryzovy salat aj taliani maju take insalata di riso .

10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

 (feferónka)
 (kyslé jablko)
 (citrón)




Postup

  1. 1

    Vcerajsiu ryzu trochu osmazime - prehrejeme pridame na drobno nakrajnu uvarene - upecene zvysky kuracieho masa, odlozime na stranu

  2. 2

    Zelenu fazulku nakrajame na tenko tak isto mladu mrkvu a dame rychlo obarit- prevarit v osolenej vode. Pridame k ryzovemu zakladu. Ochutime dressingom ja som dal sojovu omacku, sladku sojovu kecap manis, sezamovy olej, limetkovu stavu.

  3. 3

    Nakrajame si zelene- zmes salatovych listov, chilli, bylinky ja som mal matu, jarnu cibulku a ked chceme daco ovocne ja som dal na kyslost zelene mango v europe tak kyslejsie jablka a vsetko premiesame.

Diskusia k receptu

alena45
A mozno su tu tie hadky kvli tebe. Teba treba sustavne startovat, aby si pridavat taketo jednoduche a na oko krasne recepty. No ale ten nazov ? Chytre, cloveka to donuti otvorit recept.
tiginko
a u nás doma sa tomu hovorilo rizeto, takže radšej žiadne nepridám :-) Čo sa týka receptu, priznám sa, že bytostne neznášam ryžu v šalátoch a polievkach, doslova mi naskakuje husia koža. Moja škoda...
bubaya
Mńa to baví, keď si dám rizoto, jedno ako sa píše, chcem rizoto a nie zbytky ryže so zbytkami mäsa, posypané najlacnejším ajdamom. Osobne tiež neznášam starú ryžu, odkedy som videla, aké kultúry na nej za 24 hodín vyrastú.
kukulienka71
čudujem sa, že ti prešiel ten názov. Admini sú asi na lyžovačke:-)) Raz som chcela svoj recept nazvať "Rýchla večera" a dostala som po nose, že to má byť špecifickejší názov:-P mám rada takéto improvizácie, keďže je to teplé, nevadí mi ryža v šaláte.
2010
Ked clovek zije dlho vonku bud zacne byt posadnuty domovom - treskou, vlaszkym salatom ci bryndzou alebo zacne miesat co videl a skusil. Azijska vyprazana ryza je bez konkurencie a vedia preco pouziju obschnutu ryzu od vecera a len cerstvu zeleninu vo woku na vysokom plameni (aby skaramelizovala), -sorry ziadna mrazena domagana.
A v Irane daju velku hrst byliniek do ryze. @tiginko asi ta natahuje z vyprazanej ciernej ryze skombinovanej s mladym surovym spenatom a skaramelizovanej zeleniny.



babav
@2010 , okrem bielej ryze by mi taky zeleninovo -bylinkovy salat velmi chutil. Zvyskami bielej ryze krmim operencov , obzvlast teraz v zime :-).Red , brown and wild rice mozem jest v kazdom ryzovom jedle....aj na studeno.
sjuz
super. tiež si doma také čosi robievam, keď mi ostane ryža...a dokonca niekedy dávam schválne viac ryže variť, aby ostala...:) Ale tvoje vyzerá chuťovo svieže, a fotka je krásna!
mariamka
nezvyknem recyklovat ryzu, minule prvykrat s vajcom, nebolo to ono, asi nie sme tak nastaveni, iny vzduch :)) inak ryzu mame radi, pekne a sviezo to vyzera, ps. nazov od veci
2010
Ono to v podstate nie je ani recyklacia skor tak naschval uvarenej viacej ryze.(a na tu uvarenu ryzu zo vcerajska mame ladnicku).Taky salat- ala fried rice sa neda z cersvej ryze ani spravit ked nechceme mat vsetko domagane-zlepene.Ryza sa vyberie z ladnicky a prstami sa rozoberie a potom sa ide oprazat v tomto pripade som mal na drobno nakrajanu pancettu a cibulu a cesnak, pridana sojova omacka a sriracha.Jedine hrasok bol mrazeny a kukurica bola obarena cerstva, plus vela byliniek, omeleta , cherry paradajky a iransky suseny berberis -dristal.Tohoto bolo vela tak som robil v dvoch wokoch aby sa mi to nedusilo a nakonci spojil.


1x safran
safran
lat. berberis, čes. drišťál, slov. dráč - to sa používalo na našom území do jedla tak pred 2-3 generáciami... skvelá inšpirácia... dávno zabudnutá surovina
alena45
tento tretí obrázok je krásny, samé dobroty a hlavne, že tam nie je zelená fazuľka.
2010
@safran , ten drac ma kyslastu chut a je vyborna prisada aj ked toto je skor salat na bazi pilafu, ( kopor, cukina, cicer, tekvica atd.)



1x safran
alena45
na obed som podusila ryzu s vlastnou mrazenou kukuricou a hraskom a vecer som sa tvarila, ze je ryza z predosleho dna.
Na panvici som najprv poprazila kusky hlivy, pridala kesu a zasypala ryzou akoze z predosleho dna, prazila som rychlo, prehodila do misky a dcera sa napchavala, akoby som jej spravila kacku. Ja ju takto ucim varit rychle a teple jedla, ked pride vecer z prace, aby sa furt nepchala tymi mekacovymi produktami. Vsetko z toho moze mat aj par dni v chladnicke a postupne takto zohrievat. Na Teba nemam, ja som skor na menej chuti, ale bolo to fajn. Dik za recept.
2010
@alena45 diki ale sama vies ono sa ovela lahsie -farebne vari cez leto, na taketo super rychle varenie je tropicka thajska kuchyna ( tiez nemali donedavna ladnicky a moc teplo aby stali pri sporaku).



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia