Univerzálne cesto na cestoviny fotorecept

kucharronald - bez fotkykucharronald, 21. februára 2011

Je tu mnoho receptov na cestoviny, ale chcem ukázať, ako to robím ja.

20 minút
príprava
60 minút
na 250-0 °C

Suroviny

50 g, /1ks/
100 g




Postup

  1. 1

    Pripravímje všetky suroviny.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme aj váhu, na ktorej pozrieme, koľko má hmotnosť vajíčko :) U mňa malo hmotnosť práve 50g, tak som potreboval 100g múky.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo surovím vymiesime tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na minimálnu hrúbku-ako vieme. Ja som vyvaľkal na papierovú hrúbku :)

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto posypeme múkou a necháme sušiť. CCA 15 min.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Príprava rezancov do polievky: Usušené cesto nakrájame na pásiky. Podľa toho, aké dlhé chceme mať cestoviny.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom nakrájame podľa použitia (niťovky- polievka, rezance,...)

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom rezance či niťovky dáme na papier na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 250stupňov. Rúru vypneme a necháme cestoviny sušiť minimálne 1hod. Zatial dvere na rúre neotvárame.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Mrvenička: Tuhé cesto nerozvaľkáme, ale na strúhadle nastrúhame. Potom sušíme v rúre 1 hod.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Fliačky: Cesto rozvaľkáme na hrúbku papiera, nakrájame na pásiky, potom na dlhé rezance a tie na kocky.Potom sušíme v rúre 1 hod.

    Univerzálne cesto na cestoviny (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

babidka
domace cestoviny su najlepsie , pravda Rony ? Ja davam trosku menej muky aby sa mi lahsie valkalo ale kazdy ma rad ine cesto -moja mamicka robila take tuhe , ze obca bol potrebny parny valec aby ho rozvalkal :-) Ale zasa cesto rychlejsie oschlo a lepsie sa krajalo na nitovky . Robievas aj do zasoby alebo kazdy tyzden cerstve ?
kucharronald
@babidka , veru domáce je najlepšie :) Ja robím cesto tuhšie, lepšie sa krája a veľmi sa nezdeformuluje :)) robím do zásoby...dnes som spravil niťovky, rezance, fliačky a aj mrvence do zásoby....potom ich v rúre suším, ako je v postupe písané :)
julica
rony, skús si pláty cesta poukladať na seba a tak krájať, ide to rýchlejšie :) mne sa najlepšie krája tak, že ruku mám položenú tak zhora s pokrčenými prstami v prvom kĺbe a nožom idem akoby po nechtoch (neviem to ináč opísať :D)
gittka
ja nechávam domácu cestovinu volne usušit na papieroch do druhého dna.potom dam do papierovej krabice.
glosterka
Rony, parádne cestovinky! Si veľmi šikovný! Tie niťovny vyzerajú lepšie ako z obchodu! Všetko domáce je super! A aj oveľa chutnejšie.
danculka
Nechceš mi povedať,že to krájaš sekáčom na mäso?Urob si postup ako Ti navrhla@julica a vymeň môž...pôjde to lepšie.....
hubarka35
no teda Rony aj moju babku tromfneš,si fakt šikovný mladý muž,ak sa raz oženiš,tvoja polovička ti može ruky a nohy bozkavat....
kucharronald
ďakujem, danculka, nie, mne so sekáčíkom ide lepšie...chytím jednu a aj druhú stranu a už idem....s nožom je to horšie :) Už to rok takto robím :)
zirafninka1
toto sa musim naucit aj ja. cestoviny som v podstate este ani neskusala. zas si ma trochi nakopol. A aku mas iphone vahu :)))
kucharronald
ďakujem :) Treba vyskúšať :)) Tá váha je super, vyhral som ju :) Ukazuje teplotu, vlhkosť vzduchu, hodiny, je v ňom aj budík :) A váži do 3kg :)
vladkaku
Rony, len Ty ženám (okrem Varechy) neukazuj, že vieš takto bombovo variť. Dopadneš ako môj svokor - raz natočil svokre vlasy v dobrej vôli a robí to dodnes :)) Coolový sekáč. Krásny deň prejem!
vladkaku
A máš peknú web - stránku. Syn má tiež 15 rokov - skôr aký počítačový hacker. Baví ho príležitostné varenie - mufinky, segedín,... Robil si tie utopence, čo máš na webe. Chutili všetkým a rýchlo sa minuli. Držím palce v kariere, dotiahneš to ďaleko.
kucharronald
@vladkaku ďakujem za povzbudivý komentár :)) ďakujem aj za webstránku, zatial len začínam :)) V priebehu tam budem pridávať moje recepty, len ich mám tolko, že nevládam :)))
js9mxd
Ja dávam 5 hrstí hrubej múky a jedno vajce, štipku soli a krájam veľkým nožom tak, aby bol opretý o hánky prstov.
pusta
teda kucharronald, si taký mladý a šikovný. môže ti závidieť nejedna skúsená gazdinka i kuchár- profesionál. Len ty svoj talent dalej rozvíjaj, máš pekného koníčka, pochvalu i za pekný fotoúostup si naozaj zaslúžiš.veľmi sa mi páči, že si robil všetko ručne, skrátka klasika
marienka44
@js9mxd ,do cesta na nitovky na dlhsie skladovanie sa nepridava sol, lebo ta je hygroskopicka, prijima vodu z ovzdusia a nitovky vlhnu!!! :-)
mariaklara
No, priznám sa, že teba by som brala, hoci aj za zaťka, len škoda, že už nemám pre teba dievku. Si šikovný !



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia