Tekvicové karí
Tekvicové karí

Tekvicové karí

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 14. novembra 2022
Tekvicové karí
Foto: Shutterstock

Pri nákupoch v tržniciach sa pulty prehýbajú pod váhou čerstvo odtrhnutých tekvíc. Pripravte si výborné tekvicové karí.

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g (dužina)
200 g
4 ks
2 ks
1 ks
2 strúčiky
1 ČL strúhaný
 štipka
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1/4 ČL
400 ml
200 ml
Na ozdobu:
 (alebo vňať petržlenová)




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor rozmixujeme spolu s 1 PL olivového oleja.

  2. 2

    V hrnci rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme mletý kardamóm, rímsku rascu a bobkový list. Keď korenie začne voňať, vyberieme bobkový list. Pridáme cibuľovú pastu a na miernom ohni restujeme asi 4 minúty. Pridáme paradajkový pretlak a za stáleho miešania varíme ešte asi 5 minút. Dochutíme korením a soľou.

  3. 3

    Pridáme na malé kocky nakrájanú dužinu z tekvice, kokosové mlieko a varíme za občasného miešania asi 30 minút.

  4. 4

    Ryžu prepláchneme v sitku a necháme odkvapkať. Na panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, prisypeme ryžu, pridáme klinčeky, bobkový list a pár minút restujeme na miernom ohni. Zalejeme vriacou vodou v pomere jeden diel ryže a dva a pol dielu vody. Varíme do zmäknutia asi 15 minút.

  5. 5

    Tekvicové karí podávame s uvarenou ryžou a ozdobíme lístkami koriandra alebo petržlenovej vňate.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík i foto.
kucharka
Mne by chutilo. Aj ja používam tekvicu do karí často.