Spaghetti Marinara (špagety s paradajkovou omáčkou)
Foto: crenai
Špagety s jednoduchou paradajkovou omáčkou.
2
porcie
porcie
5 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Paradajky si ošúpeme, nakrájame na drobno, dáme do hrnca a posolíme. Premiešame a necháme 10 minút postáť, kým pustia šťavu.
- 2
Pridáme prelisovaný cesnak, bazalku, oregano, korenie, cukor a soľ. Varíme na miernom ohni 25 minút. Ak máme sladké paradajky, cukor nie je potreba.
- 3
Po 25 minútach pridáme lahôdkové droždie, pretlak a ešte 5 minút povaríme.
- 4
Nakoniec pridáme špagety, ktoré sme si separátne ovarili v osolenej vode podľa návodu a dobre premiešame.
Tiež Špagety:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Marinara nemá s morom nič spoločné. Je to jedna z klasických talianskych paradajkových omáčok.
Najznámejšie talianske omáčky na špagety sú:
Arrabbiata (nahnevaná) – je to paradajková pikantná omáčka
Aglio olio e peperoncino (cesnak, olej a štipľavá paprička)
Marinara (námornícke) – paradajková omáčka s petržlenom
Ragù Bolognese (Bolonské ragú) – paradajková omáčka a mleté mäso
Amatriciana – paradajková omáčka a slanina
Carbonara – s vajcovou omáčkou
Al pesto – s bylinkovou omáčkou pripravenou z čerstvej bazalky, píniových orieškov a olivového oleja
Con basilico – s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Marinara vznikla v Neapoli (17. stoleti) jako omacka na pizzu. Pojmenovana byla po namornicich - marinai, kteri po pripluti do pristavu byli "chtivi" normalniho pozemskeho jidla.
Puvodne byla pizza potirana jen omackou z povarenych rajcat s olivovym olejem.
Problem byl v tom, ze namornici na lodich konzumovali jen nasolene a hodne korenene potraviny (zpozeva konzervace) a ta omacka se jim zdala bez chuti.
To privedlo pekare v pristavu omacku prichutit cesnekem, oreganem, peprem a soli.
Tak vznikla Pizza alla marinara a odtud omacka marinara.
A mas pravdu, morske plody a ryby se casto pripravuji "alla marinara", diky teto omacce.
Na pripravu ryb a morskych plodu existuje jeste marinara bila (bianca), tj. cesnek, bile vino a cerstva petrzelova nat, tedy bez rajcat.
ricette.giallozafferano.it/Pasta-alla-marinara.html...
Gratulujem, našla si jeden recept, kde niekto použil morské plody.
Mám sem aj ja teraz pripnúť ďalších 1000, kde nie?