Slané korbáče (fotopostup)

makinka31 - bez fotkymakinka31, 20. februára 2011
Slané korbáče (fotopostup)
Foto: makinka31

Možno sa niekomu hodí recept na slaný mls, trebárs na karneval alebo k vínku na ples...

48
porcií
50 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto I.:
300 g
150 ml, vlažné
1 ks
1,5 čl
1 čl
1/5 sáčka, sušené
Cesto II.:
180 g
120 g , alebo Hera
 na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kysnuté cesto z polohrubej múky, soli, droždia, kryštálového cukru, toto premiešame a spracujeme vlažným mliekom na cesto. Cesto necháme približne 30 minút na teplom mieste kysnúť.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto II. si môžeme pripraviť buď na doske alebo v miske. Zmäknutý palmarín vypracujeme s hladkou múkou na cesto, ktoré dáme do chladu na 30 minút odležať.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Po 30 minútach na pomúčenú dosku rozvaľkáme kysnuté cesto. Tukové cesto vyberieme z chladu a buď rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na veľkosť 1. cesta a dáme na cesto kysnuté.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené cesto skladáme na štvorec ako keby sme skladali pagáčové cesto

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    ešte raz

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    a konečná úprava.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Takto poskladané cesto rozvaľkáme na štvorec, ktorý pokrájame na tyčinky cca 1,5 cm šírky.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Ak chceme mať menšie korbáče tak zvolíme kratšie pásy cesta, ak dlhšie, tak cesto bude dlhšie. Ja som použila cesto šírky 1 cm a dĺžky 20cm. Tento pás cesta som prehla na polovice a zľahka zatočila alebo 2x po 10 cm a splietla som do korbáča.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Korbáče ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na suchý plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme makom, ľanom, sézamom, rascou, vegetou, sladkou paprikou alebo fantázii sa medze nekladú.

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 150°C 20 minút. Vyberieme a čakáme pokiaľ vychladnú. A už len naliať pohár vínka alebo piva a pomaličky chrumkáme :)

    Slané korbáče (fotopostup) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danculka
Použila si aj ľanové semienka,to je dobre,ľan čistí črevá a vôbec celý črevný trakt,korbáčiky vyzerajú super...
baculata
Velmi pekné slané pečivo, rozhodne ma zaujalo. Dufam som dobre pochopila, kysne 30 minut a po natretí a prekladaní cesta sa ním už može pracovat?Nevyžaduje dalšie prekladanie a kysnutie?Po upečení su makke alebo chrumkave? Dakujem.
jarunka
Korbaciky vyzeraju Kasne, lakavo. Dore je mat taky recept po ruke.
makinka31
@baculata ja som ich dnes robila 1x, v povodnom recepte o predkladani viac krat nie je,ale ja som prelozila,ale mam dojem, ze by sa im nestalo,keby sa neprekladalo viackrat. Po upeceni su chrumkave,ale myslim ze zajtra budu zmaknute.
Dakujem,ze sa vam pacia.
cica2
korbáčiky sa ti krásne vydarili, šikuľka!!!
jerica
návšteva sa poteší , pri vínku ideálene :>)
makinka31
Slappo,
neskúšala som prekladať menej krát...skús a potom napíš, ale v pôvodnom recepte je to takto:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia