Foto: nazarboncuk
Simit nájdete v Turecku na každom kroku. Je to taký "bagel" obalený v sezame. Najlepšie chutí čerstvo upečený so syrom, olivami a čiernym čajom. Zobraziť celý popisSimit nájdete v Turecku na každom kroku. Je to taký "bagel" obalený v sezame. Najlepšie chutí čerstvo upečený so syrom, olivami a čiernym čajom.
porcií
príprava
na 240 °C
Suroviny
7 g |
|
1 PL |
|
50 ml vlažná |
|
2 1/4 hrnčeka |
|
1/2 ČL |
|
1 PL |
|
175 ml vlažná |
|
na posypanie: | |
nasucho opražený |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Najskôr si v malej miske pripravíme kvások z droždia, vody a cukru. Necháme odpočívať 15 min.
-
2
Múku zmiešame s vodou, kváskom, soľou a olivovým olejom. Ja som pridala aj trocha melasy, ale vôbec nemusíte dávať. Vypracujeme riedke cesto a miesime 15 minút.
-
3
Do sklenenej misy vlejeme 1 PL olivového oleja a vložíme cesto. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť. Potom cesto vyberieme, premiesime, prípadne si pomôžeme múkou, keďže sa bude lepiť. Rozdelíme ho na 6 bochníčkov, ktoré opäť prikryjeme fóliou a ešte 20 min necháme kysnúť.
-
4
Z bochníčkov vytvarujeme šúľky dlhé asi 30 cm a zvinieme do tvaru prstena. Každé potrieme vodou a z jednej strany obalíme v sezame. Položíme na plech (na papier) a necháme ešte 20 min podkysnúť podľa toho aké veľké chcete mať. Rúru predhrejeme 20 min pred pečením na 240 °C. Simit vložíme na strednú alebo druhú mriežku odvrchu. Najskôr pečieme pri 240 °C cca 8 minút, potom znížime teplotu na 210 °C a pečieme ešte 15 minút. Tesne pred dopečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vyberiem, necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť :) ak ich nezjete v ten istý deň, najlepšie ich je skladovat v chladničke v plastovom vrecku max 3 dni. Ale už potom nie sú také dobré. Tak dobrú chuť a trpezlivosť, lebo to cesto je dosť potvora :) ale námaha stojí za to;)
@jatanika ak máš silnú rúru tak stačí nastaviť teplotu na nižšiu, myslím že by to nemal byť problém ;) no a strážiť ich krásavcov
varecha.pravda.sk/recepty/simit-tak-ako-ma-naozaj-byt-fot...