Foto: megdesign
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca dáme olivový olej, nasekáme na jemno cesnak a krátko opražíme. Hrniec volíme väčší, ryža nám bude počas varenia risotta "rásť".
-
2
Vsypeme ryžu, popražíme do "sklovita"
-
3
Zalejeme vývarom len do výšky ryže, premiešame. Korenie, soľ.
-
4
Nasekáme očistené šampiňóny, prihodíme do hrnca, premiešame.
-
5
Dáme na najmenší plameň a premiešavame. Vždy, keď nám ryža vypije vývar, trocha prilejeme, zasa len do výšky ryže. Dá sa povedať, že ryžu udržujeme stále mokrú :) Miešame.
-
6
Toto opakujeme dovtedy, pokým nieje ryža na ochutnanie "takmer al´dente". Pridáme hrášok.
-
7
Pred posledným doliatím vývaru vypneme plameň, pridáme maslo, necháme rozpustiť, prihodíme nasekanú bazalku a premiešame.
-
8
Dolejeme vývar, tak aby risotto malo krémovú konzistenciu.
-
9
Hotovo :) Na vrch odporúčam hobliny Grana Padano, ktoré sme dodatočne kúpili večer, keď som bol pre manželku :)
-
10
Dobrú chuť ;)
Ryza vo vode neplava, ryza tu vodu vypije ;) Vlastnost ryze.
varecha.pravda.sk/recepty/risotto-so-sparglou-fotorecept/...
PS: Parmezan som nemal a nedal, nemame ho radi. Padano je lepsie. ;)
Na konci, ked je vypnuty plamen ale risotto je este vrele, pridavam vodu preto, ze ryza ma neustale tendenciu sat vodu. Keby som vyvar prilial za varu, voda by sa vsiakla a po odstaveni by risotto opat zhustlo. Ja robim risotto takto a menit to nemienim. :) Ak sa niekomu nepaci, nech podla mojho receptu risotto nerobi ;) Nikoho nenutim ;)
ináč mohlo byť dobré, ja risotto aj to naše slovenské rizoto milujem a som toho názoru, že každý má variť tak aby mu to chutilo...
Inak ano, kazdy ma varit tak, ako jemu chuti a rizoto nepoznam.
/Asi myslis tu lepkavu kasu z ryze, masa z polievky, hrasku a vsetko pomiesane dokopy/
www.lidovky.cz/risotto-alla-milanese-italsky-original-...
a keď si už taký akurátny, tak "hobliny Grana Padano, ktoré sme dodatočne kúpili večer" si mohol aj odfotiť a nie okopčiť foto z internetu
@evusik jasne, ze mama robila, ale ze by sme ho mali so sestrou v laske... Ked som fotil, Padano bolo este v obchode. Preto na tanieri syr nieje a nechcelo sa mi znova nakladat na tanier, koli syru, tak som dal pre ilustraciu foto z netu ;)
@jujoska ochutnaj oba a potom daj info, ci tam rozdiel ucitis ;)
@kuku vino som nedaval a nabuduce skusim z BAMBINOM :P