na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
300 ml |
|
120 g |
|
100 g |
|
30 g |
|
3 ks |
|
z 1 citróna |
|
štipka |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
200 ml |
|
120 g |
|
10 g |
|
pol balíčka |
|
|
|
Orechová plnka: | |
180 g |
|
200 ml |
|
30 g |
|
50 g |
|
pol balíčka |
|
|
|
Tvarohová plnka: | |
300 g |
|
80 g |
|
80 g |
|
30 g |
|
2 ks |
|
1 celý balíček |
|
Slivková plnka: | |
200 g |
|
trochu |
|
Postup
-
1
Z časti mlieka, cukru, trochu múky a droždia pripravíme kvások. Zmiešame ho s múkou, so žítkami, s maslom, cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, so soľou a s mliekom.
- 2
Vypracujeme polotuhé cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Po vykysnutí ho rozdelíme na 5 bochníčkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme 4 pláty.
- 3
Na vymastený plech položíme prvý plát, potrieme ho makovou plnkou, položíme druhý plát a potrieme ho slivkovou plnkou. Na tretí plát ide orechová plnka a na štvrtý ide tvarohová.
- 4
Z posledného kúska cesta vytvarujeme valčeky a urobíme z nich na koláči mriežku. Celý povrch potrieme rozpusteným maslom a pečieme.
- 5
PLNKY: Na makovú a orechovú dáme variť mlieko s cukrom, primiešame ostatné suroviny. Na tvarohovú vyšľaháme bielky na sneh a primiešame k tvarohu s ostatnými surovinami. Slivkovy lekvár vymiešame s citrónovou kôrou, podľa potreby pridáme trocha horúcej vody.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu