Štedrák trochu inak

fixia - bez fotkyfixia, 25. decembra 2009
Štedrák trochu inak
Foto: fixia

Je to podobný kysnutý koláč na vianočnú ako aj inú príležitosť, ako ho mnohí poznajú pod názvom štedrák, ktorý je prekladaný do výšky s Zobraziť celý popisJe to podobný kysnutý koláč na vianočnú ako aj inú príležitosť, ako ho mnohí poznajú pod názvom štedrák, ktorý je prekladaný do výšky s rôznymi plnkami. Tento je však jednoduchší a rovnako chutný.

30
porcií
80 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
100 g
2
180 g
230 ml
1
2 hrčeky
2 hrnčeky
2 hrčeky
1/2 + 1/2 hrnčeky
1+1 dcl
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na teplé miesto a necháme vykysnúť.

  2. 2

    Do misky nakrájame maslo, pridáme 2 žĺtky, práškový a vanilkový cukor a všetko dobre vymiešame.

  3. 3

    K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto, aby sa nelepilo na steny misy ani na varechu. Misu potom prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť cca 1 hod.

  4. 4

    Vykysnuté cesto opäť premiešame, vyvaľkáme a dáme na vymastený plech. Potrieme ho vyšľahaným vajíčkom.

  5. 5

    Pripravíme si plnky: 2 hrnčeky postrúhaných orechov zmiešame s 1/2 hrnčekom cukru a zaparíme 1 dcl vrelým mliekom. Rovnako pripravíme plnku makovú. Potom naukladáme na cesto, ktoré je na plechu, striedavo pásy plniek uhlopriečne. Postupne pás asi 1 cm široký makový, 1 cm orechový, 1 cm džemový až vystelieme celý plech. Dáme upiecť na 200 C asi 15 - 20 min.

Diskusia k receptu

heureka
Aj mne sa pácí ten recept!Dala som do kk a iste upeciem aj ja.
fixia
dakujem, este je to lepsie, ked sa pridá aj ten tvaroh so zltkom a vanilkou a hrozienkami.
3sandra3
dobrý koláčik,,,, vyskúšam... vôbec som ho tu nevidela doteraz.... ukladám si do kk
3sandra3
dobrý koláčik,,,, vyskúšam... vôbec som ho tu nevidela doteraz.... ukladám si do kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia