Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy fotorecept

evusik - fotkaevusik, 12. mája 2013
Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept)
Foto: evusik

Keď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s Zobraziť celý popisKeď je také studené, daždivé počasie dajú sa robiť len tri veci... zaliezť pod deku s dobrou knihou..... alebo zaliezť do postele s niekým ..... alebo sa zavrieť do kuchyne a niečo dobré navariť... ale pri troche dobrej vôle sa to dá aj skombinovať :-)

Suroviny

1000 g
Ragú:
4-5 ks
1-2 ks
1/4 ks
3-4 ks
5-6 strúčikov
100 g
300 g
500 ml
Zemiakové pampúchy:
500 g
350 g
200 ml
250 ml
1 kocka
2 ČL




Postup

  1. 1

    Ja som na toto ragú použila mäso z diviaka. Vo všeobecnosti panuje predstava, že divina sa musí marinovať, ja si myslím, že to nie je nutné. Keď viem, že je mäso dobre odležané a je z mladého zvieraťa a idem robiť ragú alebo guláš tak nemarinujem. Teraz som len mäso nakrájala na väčšie kocky, okorenila, poliala olejom, pridala trochu čerstvého tymiánu, dobre premiešala a v uzavretej nádobe nechala v chladničke do druhého dňa odležať. Nesolím!!!

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na kocky a na miernom ohni ju necháme trochu zoškvariť, zvýšime teplotu a pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu (veľa) a podusíme. Pridáme mrkvu, paštrnák, zeler nakrájané na väčšie kocky a orestujeme, posypeme lyžicou cukru a necháme mierne skaramelizovať, pridáme nakrájaný cesnak a o chvíľu aj šampiňóny

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zeleninu orestujeme a až na záver osolíme a okoreníme mletým čiernym korením... zeleninový základ preložíme do zapekacej misy

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odležané mäso poprášime hladkou múkou

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a na oleji (masti) prudko opečieme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    mäso pridáme k zeleninovému základu, zalejeme čiernym pivom, pridáme bylinky - tymián, oregáno, petrželku - zakryjeme a dáme do rúry na 150°C na 2 hodiny. Potom odokryjeme a necháme na 150°C ďalšie cca 2 hodiny, každú pol hodinu premiešame. Ku koncu kontrolujeme mäso a keď je mäkké zvýšime teplotu a necháme zredukovať šťavu. Možno sa vám to zdá príliš zdĺhavé, ale dusením pri nízkej teplote sa chute krásne prepoja, mäso je mäkké a zelenina nerozvarená :-)

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokiaľ sa nám mäso dusí zamiesime si na pampúchy. Do vlažného mlieka pridáme kvasnice a štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misky si preosejeme múku, pridáme postrúhané, uvarené zemiaky, olej, soľ, kvások a zamiesime vláčne cesto. Necháme vykysnúť asi 1 hodinu.

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme a preložíme ako keď sa robia oškvarkové pagáče. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Môžeme, ale nemusíme zopakovať.

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom cesto vyvaľkáme na hrubšie, cca 1 - 1,5cm, a vykrajujeme kolieska, potrieme ich vajíčkom

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    keď je ragú hotové, šťava vyredukovaná asi na polovicu, vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť... pampúchy potrieme zo spodku olejom, ja to robím tak, že na plytký tanier si dám trošíčku oleja a do neho pampúchy "namáčam" a ukladáme ich na ragú... vrch ešte posypeme sézamom

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a dáme piecť do horúcej rúry na 250°C, po piatich minútach zmiernime na 220°C a pečieme ešte asi 10 minút

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte horúce dáme na stôl a vďačným stravníkom naberáme ragú aj spolu s pampúchmi

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zemiakové pampúchy sú výbornou prílohou, oveľa lepšou ako sú halušky alebo noky a pečené spolu s ragú sú zárukou úspechu

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a ešte zostalo aj na pampúchy, alebo ak chcete pagáčky pečené samostatne na plechu....

    Ragú na čiernom pive a zemiakové pampúchy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

elysa
ďalší obed, ktorý radím medzi luxusné...
medovnicek
veľmi ma to ragú zaujalo a aj tie pampúchy, nenapadlo by ma ich piecť spolu s jedlom, tento recept určite vyskúšam aj keď z iného mäsa
radost
@evusik
ty si robotná žienka..do kuchyne si si -k práci-otvorila dvierka..a ja najradšej posteľ-jedno či =s čím=...či =s kým=...ja totiž už v nej len spím...:-)ale dobre si urobila-zas kreatívnym receptom si oslovila...
a ja su žena líná-čiaže je to asi vina..? asi je to vrodené...mne stačia pampúchy a zatým jedno čierne "točené"...:-)
frezia68
Prestávka v hokeji a prehrávame,tak som tu nakukla a dobre som urobila.Divinu nebudem robiť,ale pampúchy urobím.Pekný a zaujímavý recept,tie pampúchy pečené s mäsom=zaujímavé :-)
renulienka
@evusik ,uz niekolkokrat som ospevovala Tvoje pomale ragu z diviaka a toto je dalsia variacia z diviny, urcite skusim a potvrdzujem, ze ta pomala uprava ma svoje opodstatnenie, masko sa uplne rozplyva, stava krasne zredukuje...no mnaaaaam;-) a pampuchy tiez urcite skusim ako prilohu.Pekny recept;-)
ariela6
Evušik super jedlo ukladam divinu nemam ale určite sa to da aj s ineho maska
irenaw
tiež by som bola vďačný stravník, keby mi niekto takéto ponúkol, mňam
babidka
Paradne jedlo - presne podla mojich predstav ! Este mam nejaku divinu a tak bude ragu - ale tie pampuchy su uplne nadherne :-) Uz sa na to jedlo tesim ....aj ked pri terajsej mojej neslano-nemastno-hepatalnej diete to asi nebude az take "vrrr mnam":-)))
evusik
ďakujem a teším sa, že sa vám môj recept páči.... robievam takéto "mäso na šťave" zakryté a zapečené cestom, ale doteraz som robila len s klasickým chlebovým cestom, takéto zemiakové som robila prvý krát a musím povedať, že s veľkým úspechom :-)
ak máte chuť vyskúšajte, netreba sa báť, že bude cesto rozmočené alebo nedopečené.... dôležité je aby v mäse nebolo veľa tekutiny, maximálne do výšky mäsa, cesto zo spodnej strany potrieť olejom a dať do horúcej rúry aby hneď vyskočilo a potom už len dopiecť....
@radost ty človeka vždy potešíš... ale, že by si bola žienka "líná" to sa mi nezdá... veď upiecť pampúchy je viac roboty ako uvariť ragú :-)))
@radulienka ďakujem... máš pravdu, pomalé varenia je skvelé :-)
@babidka ja veľmi rada varím takéto jedlá z jedného hrnca.... je to síce celkom jednoduché jedlo ale na pohľad dokáže návštevu "ohúriť" no ale samozrejme najdôležitejšie je, že výborne chutí....
dievčence, toto jedlo sa dá variť samozrejme z hocijakého mäsa no a zemiakové pagáče ako príloha k mäsu, k polievkam alebo len tak samotné, sú výborné....
jujoska
pripomina Beef Bourguignon s pivom namiesto vina. Moze byt chutne a zaujimave
evanaaa
Ojój, mne by úplne stačili aj tie pampúšiky, mäsko by som nechala mužovi, ale nič by sa nestalo, ak by som ho skúsila, mám asi kilo hovädzieho, len teraz už mám jedálniček aj na dva týždne, tak by to počkalo. Skvelé papanie, @evusik , ale u teba je všetko skvelé.
modrykamen
Tento recept kladiem v mojom rebríčku na najvyšší schodík - lebo, moja obľúbená divina, veľa zeleniny, pomalé pečenie a k tomu tie zemiakové pagáčiky. Toto musí rozvoňať celý dom a celé dopoludnie. Neverím, že to stravníci nezjedia skôr ako sa to dokončí a ešte pred obedom.
kukulienka71
@evusik ,z tohoto jedla som hotová! musí byť vynikajúce a hned by som sa vrhla do jeho varenia,len musím počkať,kým sa mi nazbiera pár stravníkov...Ukladám,a teším sa naň!!!5*
katka78
@kukulienka71 pravdu vravíš, veruže je parádne! Takéto jedlá obľubujem a to najmä v zimnom období. Skvele zasýtia, zahrejú. No ale dnes je tu v BA sychravo, tiež by som sa mu potešila :-)
evusik
veru v tomto upršanom počasí by som si aj ja dala... ale bohužiaľ dnes sme mali len halušky s vajcom :-) som rada, že sa vám môj recept páči...
tiginko
dievčence spravili ste mi radosť, že ste pripomenuli tento pekný recept, aspoň už nemusím hľadať, viem čo uvarím na sobotu z darovaného diviačieho pliecka
tiginko
@evusik musím ti poďakovať za výborný recept, jedlo bolo úžasné, nemalo vôbec chybu, aj s pampúchmi. Fotku sa mi podarilo urobiť tesne po dopečení, nič moc teda, ale dám ju sem. Piekla som to v mojom obľúbenom Emile Henry hrnci, bolo dosť miesta aj na pampúchy, ale aj tak nám najviac chutili tie upečené zvlášť, ktoré boli celé pekne chrumkavé. Určite som túto dobrotu nevarila posledný krát

kukulienka71
@evusik , ďakujem za super recept, včera som ho robila z diviačieho a jelenieho stehna, kým som sa spamätala, bolo skoro zjedené, manžel veľmi chválil, v detstve jedol veľa diviny, povedal, že by sme to jedlo mali mať častejšie:-) fotka zvyšku

kvakac
@kimlo (30.11.2019 15:31)

No to je nádhera. Ešte že si dal komentár. Tento recept vidím prvý krát. Už ho aj ukladám. Potom prosím pridaj foto nech poriadne slintáme.
1x evusik
evusik
@kimlo (30.11.2019 19:39)

Robis velke chute, my sa momentálne stahujeme a na varenie nemam čas





aneta1711
Nahradila som pastrnak a zeler petrzlenom (3ks) a stvrtkou kalerabu (nemame radi ani jedno ani druhe), piekla som kratsie - uplne stacilo, masko sa rozpadavalo :) tie pagaciky ukladam na neskor (bez masa som piekla na 220 13 min cca) lebo boli uzasne. A pri najblizsej divine varim znovu, vy-ni-ka-ju-ce!