Linecký koláč

aleana - fotkaaleana, 24. mája 2013
Linecký koláč
Foto: aleana
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    175 g hladkej múky 150 g práškového cukru 3 žĺtky + 1 žĺtok na potretie cesta 100 g pražených mandlí, mletých nastrúhaná kôra z 1 citróna 1 lyžička škorice 1 lyžička mletého klinčeka štipka soli 150 g studeného masla, na kúsky 300 g lekváru z čiernych ríbezlí 120 g mandľových lupienkov

  2. 2

    Postup varenia 1. Múku zmiešajte s cukrom a dôkladne vyšľahanými žĺtkami, postupne pridávajte mleté mandle, citrónovú kôru, škoricu, klinčeky a soľ. Potom do cesta zapracujte maslo. 2. Vytvarujte bochník a dajte ho na hodinu odpočívať do chladničky. Potom oddeľte približne štvrtinu a tú vráťte do chladničky. Zo zvyšku vyvaľkajte plát hrubý pol centimetra. Preneste ho do okrúhlej formy (s priemerom 23 centimetrov) a zľahka ho pritlačte, najmä pri krajoch. Presahujúce cesto odrežte a dno poprepichujte na mnohých miestach vidličkou - nebudú sa v ňom tvoriť bubliny. Cesto potrite lekvárom. 3. Zvyšné cesto tiež vyvaľkajte, nakrájajte ho na prúžky a z tých vytvorte na koláči mriežku. Cesto potrite žĺtkom a obvod koláča posypte mandľovými lupienkami. Pečte približne dvadsaťpäť až tridsať minút pri 180 °C.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia