Linecká torta s čokoládovým krémom ganache fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 6. januára 2012

Mňamka neskutočná. A čím lepšiu čokoládu dáme, tým lepšia :-D.

12-16
porcií
13-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
210 g
140 g
70 g
1 ks
1 čl
1 čl
na potretie:
náplň:
300 g
200 ml
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Suroviny sú na koláč s priemerom 24 cm. Do misy dáme múku, cukor, žĺtok (ak máte malý žĺtok dajte dva), citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Studené maslo nastrúhame.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spracujeme, kým sa to nespojí. Cesto dobre premiesime, inak zostane po upečení sypké. Nemiesime pridlho, lebo by zase zostalo tuhé a gumovité :). Vytvarujeme bochník a necháme 20 minút odpočinúť v chlade.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozvaľkáme na kruh. Pre lepšiu manipuláciu môžete cesto opäť chvíľu vychladiť.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do formy ho prenášam takto, preložené na štvrtiny.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Formu vymastíme maslom. (Najlepšia je forma s odnímateľnými okrajmi, ja s takýmto priemerom nemám. Vo nerozoberateľnej forme sa vždy prvý kúsok zle vyberá a je trošku "pošramotený".) Cesto dáme do formy, zarovnáme, popicháme vidličkou. Dáme do chladu aspoň na 30 minút.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúru vyhrejeme na 200°C a pečieme 13-15 minút, kým to nezačne ružovieť. Okraje som po upečení zarovnala nožom.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme úplne vychladnúť. Potrieme nejakým pikantným džemom. Nám sa najviac osvedčil malinový, višňový, ríbezľový. Tiež je výborné korpus posypať drobným ovocím.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šľahačku zohrejeme takmer do varu. Vsypeme nalámanú čokoládu, dáme maslo a koňak. Chvíľu počkáme, aby čokoláda zmäkla.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vymiešame metličkou kým nevznikne hladká, lesklá hmota.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vlejeme do korpusu. Trošku pobúchame o podložku, aby sme odstránili vzduchové bubliny. Dáme do chladničky na niekoľko hodín stuhnúť. Ideálne do druhého dňa, aby linecký korpus pekne zmäkol.

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A degustujeme :-D.... Môžeme podávať s nesladenou šľahačkou, alebo ovocnou omáčkou alebo ako Vám len napadne...

    Linecká torta s čokoládovým krémom ganache (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

domci4
konečne je to tuuu :) že to je pre mňaaa? ;)
domci4
ja s toho nemôžem, ale veď do ganache náplne na tvojej stránke mimibazár nešlo maslo....alebo hej?
domci4
:) prepáááč idee :), bože ani nevieš ako sa mi zbiehajú slinky, ale ešte musíme dopapať všetko ostatné ;)
izabella929
videla som tento recept, alebo podobný na TVPaprika, ale to musí byť chutnučkéééé:-))
tinca
@irenaw ešte ti chutí sladké?? Videla so ju aj ja na paprike, máš ju perfektnú:)
3sandra3
super koláč,,, ale páči sa mi @domci4 aká je natešená,,,, ale domci, ani sa ti nečudujem , lebo aj ja som "tešivá",, lebo ihneď koláčik urobím.... super
irenaw
@domci4 jasné, že pre teba. ale aj pre ostatných ako inak :-D. pomer čoklády a šľahačky a aj to či dať maslo a koľko si môže každý upraviť podľa seba, dávajú aj žĺtok na zjemnenie a niekto aj cukor. uvidíš ako sa ti zapáči, veselo náplň ochutnávaj, kým ju vleješ do korpusu :)
irenaw
@izabella929 možno si videla ten recept, ktorý aj ja zo série Sweet boy, ten ma očaril a odvtedy som pátrala po tomto koláči :)
irenaw
@tinca tento rok mi to konečne vyšlo tak, ako mám vždy v pláne :). Piekla som síce veľa, ale všetko som rozdala, nám zostala jedna miska na Vianoce a jedna na Nový rok. Rovnako šalát, ryba, údené... 3.1. sme už nemali žiadne zvyšky. Dúfam, že sa mi to takto podarí odhadnúť aj o rok :-).
mataliptak
fííííha tak toto vyzerá božsky .... mnaaam hned by som si dala ... ukladám a určite čoskoro vyskúšam :-) krásny čokoládový zákusok , velmi chválim :-)
domci4
a čokolády nemusím dať tak veľa? postači aj 200g?
evanaaa
Ano, aj ja som včera videla na TV Paprika ako robia dezert a aj toto ganache, ale tam bola zásada, že šľahačka sa vlieva do roztopenej čokolády a po krátkom miešaní to pekne zhustne, nič iné sa tam n epridalo. Ale páči sa mi, že to už niekto skúša, to je fajn. A dobré to bude tiež.
irenaw
@mataliptak ďakujem :). @domci4 vyskúšaj, ak to bude veľmi mäkké nahreješ a pridáš ešte čokoládu. ja sa snažím približne dodržať pomer čokolády a šľahačky. @evanaaa aj recept na ganache má veľa verzií. ja som dostala ako darček kurz na netradičné torty a tam sme ho robili takto. výsledok bude asi rovnaký :).
maminkinacharlotte
Super,podbny krem robim do parizskych rozkou,slahacka,maslo,cokolada,necham poriadne vychadnut a potom vyslaham...najlepsi krem aky len moze byt,nie ako davaju v cukrarni cokoladove kremy-fujky :))
janger
Mnamka!!! Ano, ganache ma vela podob... Ja som na Vianoce tento rok obliala ganachou (bez masla) srnci chrbat, tiez vyborne.
helca103
ja som tu pred pár dnami čítala diskusiu o tomto koláčiku. Som rada,že ho sem @irenaw pridala je naozaj vydarený a určite aj veľmi chutný. KK
jeka
nie si ty slovenský James Martin,tento týždeň to piekol na TVpaprika
irenaw
@maminkinacharlotte to máš pravdu, v našom okolí už zostala len jedna cukráreň kde nám chutia zákusky, väčšinou sú ako polystyrénové rekvizity z divadla :) @janger aj ja dávam ganache ako polevu, oveľa lepšie sa mi krája ako klasická poleva. vôbec nemám trpezlivosť nahrievať nožík pred každým rezom. @helca103 ďakujem :) @jeka tento koláč som videla aj na paprike ale nie od Jamesa Martina. bolo to v Sweet Boy 1. kopec dobrôt tam robil taký mladý chalan z ČR :) @cica2 :O)))
domci4
Bojím sa že korpus bude veľmi tvrdí ;(
irenaw
@domci4 toto je známe linecké 3:2:1 pomer surovín, nám tieto najviac chutia. robím rovnako aj linecké kolieska a košíčky. do druhého dňa korpus od plnky zmäkne, len čerstvo upečený je taký keksíkový. daj svoje osvedčené linecké cesto a hotovo, to je úplne jedno.
domci4
ešte by som sa chcela spýtať, mohla by som použiť nejaký sušienkový základ na korpus alebo krehke cesto?
irenaw
keď ja som to neskúšala, nám toto cesto vyhovuje, asi musíš byť priekopníčka :))) sušienky neviem ako by nasiakli ale krehké cesto bude myslím v pohode



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia