Králik v salmì fotorecept

eraserhead - fotkaeraserhead, 23. mája 2011

Charakteristické pre tento recept je predĺžené marinovanie v červenom víne a ostatných prímesiach.

23 h minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g domáci
0,75 l
2 ks
2 ks
4 ks
1 ks
1 ks
3 ks
2 ks
4 PL
4 ks
3 vetvičky
2 vetvičky
1 vetvička
5 ks
4 listy
1 stopka
1 ks




Postup

  1. 1

    Ideálne by bolo použiť iba čerstvé suroviny. Minimálne králika som videl ešte nedávno poskakovať u otca v záhrade. Bol krásny a obrovský (plemeno belgický obor), použil som iba zadné nohy s váhou aká je uvedená v surovinách.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Králika dôkladne umyjeme a naporcujeme.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Naporcovaného a tuku zbaveného králika uložíme do dostatočne veľkej nádoby.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, roztlačený cesnak, semienok a žiliek zbavenú čili papričku, nakrájaný zeler stopkatý, 1 nahrubo nasekanú cibuľu a všetky ostatné suroviny okrem múky a oleja.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme červeným vínom, ja som použil býčiu krv......

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Víno by malo zakryť všetko. Pridáme soľ, dobre všetko premiešame prekryjeme fóliou a dáme do chladu. Doba marinovania by nemala byť kratšia ako 12 a dlhšia ako 24 hodín. Počas marinovania môžeme viackrát premiešať.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ubehlo 23 hodín

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme králika, dôkladne ho osušíme a poprášime múkou.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    1 cibuľu nakrájame a na olivovom oleji ju upravujeme 10 -15 minút

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Králika opečime...

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...dozlata z oboch strán.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridáme odkvapkanú zeleninu, bylinky a korenie ktoré 5 minút spolu s králikom tepelne upravujeme.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Teraz pridáme zvyšnú marinátu a na strednom ohni prikryté upravujeme 60 - 70 minút.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď ubehol potrebný čas (môže sa líšiť vzhľadom na kvalitu a kvantitu použitého mäsa) dochutíme soľou a korením. Králika odstavíme z ohňa, mäso vyberieme necháme odkvapkať a uložíme na teplé miesto.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Základ rozmixujeme na požadovanú hustotu.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Králika vložíme naspäť do rozmixovaného základu.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Necháme ešte 5 minút variť. Odstavíme a králika v salmì okamžite podávame.

    Králik v salmì (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

mojack
ako to, že ti zobralo až 17 obrázkov? Mňa pustí len po 15. Hoci by sa zišlo aj viac.
lyali
Nooo, tú pomyselnú božskú vôňu tohto jedla počas prípravy a na tanieri cítim až sem :-) KK :-) @mojack , pravdupovediac, aj mne vezme celkom dosť obrázkov - pridávam až do aleluja, dokým ma to pustí.
evusik
keďže králičie mäso robím často (robila som často), (dúfam že budem robiť často) oceňujem tvoj recept ako výborný, my niečo vzdialene podobné (čo sa týka pácu) robíme až nato, že vo finále dáme smotanu a je to taký králik na spôsob diviny.... kto má rád králika na takomto recepte si na sto percent pochutí :-)
enerrgizer
perfektný recept...niečo podobné robil s hovädzím jeden "Ital v kuchyni" a zdôrazňoval nesoliť mäso v marináde, aby nepustilo šťavu. Perfektný recept, ukladám...
eraserhead
@enerrgizer k tej soli, nesoliť iba mäso v marináde alebo nesoliť ani marinádu? pýtam sa teba lebo nepoznám "Ital v kuchyni" Ja osobne som hodil do tej Býčej krvi iba to čo mi vošlo medzi prsty, mäso samotné som nesolil.
Ešte k tej soli v kuchyni, používam jej naozaj minimum (keď to porovnávam s ľudmi ktorý jedlo ešte ani neskúsili a už tam sypú kvantá soli) niekedy vôbec.
Raz som na to prišiel až keď mi to povedali hostia ktorým som doma pripravoval pečené kuracie mäsko. Ja a ani moja pani sme to ani nepostrehli až keď sa hostia pýtali na "inú" chuť.........
enerrgizer
nesolil ani marinádu, až keď osušil mäso, potom ho osolil. Tiež si myslím, že štipka soli neuškodí...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia