Foto: janaalizibolenova
Číta sa "Kešk". Keshk je pripravený z kuracej polievky a podáva sa s osmaženou cibuľkou. Konzumuje sa s arabským chlebom a pečeným Zobraziť celý popisČíta sa "Kešk". Keshk je pripravený z kuracej polievky a podáva sa s osmaženou cibuľkou. Konzumuje sa s arabským chlebom a pečeným kuraťom, ktoré sa predtým varilo v polievke.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistíme si 1 veľkú cibuľu, 3 stredne veľké mrkvy a 5 strúčikov cesnaku. Cibuľu narežeme do kríža, ako je na obrázku.
-
2
Kura zbavíme kože a rozporcujeme na 4 časti.
-
3
Zeleninu s kuraťom dáme do hrnca a prilejeme množstvo vody, aké nám vyhovuje. Obyčajne dávam všetko do najväčšieho hrnca a prilievam tak 2-3 litre vody.
-
4
K tomu všetkému pridáme soľ, 1/2 ČL mletého čierneho korenia a 6 kusov celého kardamónu. Polievku necháme variť, až kým sa nám kura vyvarí.
-
5
Kým sa nám varí polievka, spravíme si základnú hmotu na keshk. Do menšieho hrnca si dáme 1 jogurt.
-
6
K tomu pridáme 1 šálku mlieka, alebo 1 jogurtový kelímok mlieka.
-
7
K tejto zmesi pridáme 1 šálku hladkej múky, alebo 1 jogurtový kelímok múky. Všetko dobre vymiešame na hladkú kašičku.
-
8
Ďalej ku kašičke pridáme 1 ČL soli a 1/2 ČL mletého čierneho korenia. Všetko dobre vymiešame.
-
9
Kým sa nám polievka stále varí, pokrájame si najemno druhú veľkú cibuľu. Cibuľu dáme potom na panvicu s olejom a opražíme dohneda. (Podľa mňa nie je opražená dohneda, ale úplne spečená, čiže gazdinky a gazdovia majú dosť času si odbehnúť napríklad povysávať, kým sa cibuľa spečie :-D P.S. Stefanm požičia ochotne vysávač)
-
10
Opečenú (spečenú) cibuľu si dáme na tácku so servítkou, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.
-
11
Keď je polievka uvarená, vyberieme z nej kura a zeleninu, aby nám ostal len čistý kurací vývar. Vývar dáme zovrieť a k vriacemu vývaru potom prilejeme jogurtovo-mliekovo-múčnu zmes, pripravenú podľa bodu 5-8.
-
12
Polievku so zmesou necháme poriadne povariť, aby nám zhustli a pridáme k tomuto všetkému ešte 1 PL opečenej cibule z bodu 10.
-
13
Takto pripravený keshk odstavíme zo sporáka, dáme do misiek a posypeme opečenou cibuľou. Konzumujeme po miernom vychladnutí s arabským chlebom, ktorý si v keshku namáčame.
-
14
Pozn. Ku keshku sa ešte konzumuje kura vyvarené v polievke, ktoré sa pečie po vyvarení v rúre. Recept naň pridám, keď bude môj časový fond menej vyplnený :-D Dnes nestíham, od piatej rána sa motám v kuchyni, piekla som dukátové buchtičky, chleba, rožky a lekvárové buchty :-D
Recept na Tvoje papaníčko vyskúšam len v menšom množstve,môj protestuje keď aj v práci musí to isté čo včera:-(