Zapekané mäso s kapustou
Zapekané mäso s kapustou

Kapusta podľa mňa fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 1. novembra 2017

Je to niečo ako na poľský spôsob. No ale takto to robím ja a rodina ju ma rada.

15
porcií
45 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
700 g
700 g
150 g
350 g (dva kusy)
150 g (jeden kus)
750 g
1000 g
1,2 l
1 poriadna hrsť
2 PL (alebo 150 ml medoviny)
4 ks
150 g
1 KL
1 KL
1 KL
1 KL
1 PL
2 PL
2 stredne veľká ks




Postup

  1. 1

    Pripravím si suroviny. Všetko čo ide krájať pokrájam. Cibuľa na kocky väčšie, mäso na 3 cm kusy, slaninu na 1,5 cm kocky, klobásu na 1 cm kolieska, kapustu surovú na kratšie slíže. Hríby zalejem horúcou vodou tak aby boli ponorené. Na toto jedlo používam dva hrnce jeden liatinový väčší 7 l na mäso a menší na kapustu. Nakrájanú slaninu rozdelím na dve častí.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do menšieho hrnca dám zohriať jednu lyžicu masti, na tom opražím jednu cibuľu s polovicou slaniny a polovicou rasce z uvedeného množstva.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cibuľa bledo hneda a mäkká pridám pokrájanú surovú kapustu, podlejem asi 100 ml kapustovej vody. Dusím to pod pokrievkou a občas miešam.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do veľkého hrnca na mäso dám tiež na masti opražíť druhu cibuľu z druhou polovinou slaniny a zvyšok rasce. robím to pri otvorenom hrnci, aby sa voda z cibule celkom vyparila.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrnci s kapustou mi surová kapusta znížila objem, tak pridám kyslú kapustu, bobkové listy, korenie čierne celé i mleté a nové korenie. prikryjem a ďalej dusím. Nesolím mne stačí soľ, ktorá je v kapustovej vode a v klobáse. Kto chce si osolí, ale až na konci.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci na mäso mám slaninu a cibuľu opraženú, tak pridám pokrájané mäso. Nechám ho cele zatiahnuť za stáleho miešania.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ak je mäso zatiahnuté odložím hrniec zo sporáku a pridám mletú papriku, nech pustí arómu. Potom dám späť na sporák a pridám paradajkový pretlak. Pár krát premiešam.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A zalejem s namočenými hríbmi aj s vodou v ktorej boli.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Premiešam a dolejem vodou s kapusty, tak aby mäso bolo trochu nad vodou. Zakryjem ďalej varím a občas premiešam.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kapusta nám pomaly hnedne a mäkne. Teraz pridám med ( kto ma medovinu tak pridá tu asi 150 ml), dobre premiešam a ešte dusím.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ak je kapusta už mäkká, tak pridám k nej nakrájanú všetku klobásu. Chvíľu to spolu podusím. Tolko aby klobása pekne pustila farbu a ochutila kapustu. Ak je to hotové na skus, tak hrniec odstavím zo sporáku. Potom to pridám k mäsu.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Mäso mám už tiež mäkké, teraz k nemu pridám tu hotovú kapustu a dolejem zvyškom kapustovej vody. Voda ma byť zarovno so surovinami. Ak je málo dolejem čistú vodu. Ďalej to varím asi pol hodinu nech sa to pekne spolu spoji. Odložím zo sporáku a nechám to ešte postať tak pol hodinu. Trochu to ochladne a chuť sa zvýrazni. Uvarenie mi trvalo 150 minút.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Už môžem servírovať dobrý chlieb k tomu a sme v siedmom nebi. Dobrú chuť želám aj vám. Tato kapusta každým ďalším dňom je viac chutnejšia, akoby dozrievala. Je to náročnejšie na čas, ale zase je to jedlo kompletné a na viac dní.

    Kapusta podľa mňa (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

mijaita
Z kysaneho zelí a cerstveho, z hub a klobasy pálivé, paprikové, vařívám kapustnici. Je to podobne a děsně dobre! Příště i maso přidám, jasně!
monty469
Hmm tak toto je fantazia a napor na moje chutove pohariky. Pri pohlade na recept sa u mna naplno prejavil Pavlovov reflex :-)))
Ukladam
izabella929
@patroveckypitrs , nejak takto podobne začínam i ja variť kapustnicu s kvasenej..len s tým rozdielom, že ja opečiem klobásky nakrájané na kolieska spolu s cibuľou, slaninou..pridám vždy 1 lyžicu cukru na karamelizovanie a už môže ísť kapusta a všetko ostatné..no a toho fajnového mäsa máš tak dosť, takže výborná kapustnica.
evanaaa
Poľská kapusta, možno tak trochu na spôsob bigosu - neviem síce ako sa presne bigos varí a čo všetko do neho ide, ale myslím si, že toto k nemu nemá ďaleko, ale zaručene je to s tými fajnotkami chutné a sýte jedlo, čo sa aj mne páči!
mesiar50
@Evanaaa (1.11.2017 17:33)
Zloženie tohoto skvelo vyzerajúceho jedla sa naozaj používa aj pri príprave bigosu.
Rozdiel je vlastne v tom,že poliak málokedy používa mletú červenú papriku ba dokonca som ani jedného môjho kolegu nevidel s touto koreninou pracovať resp.
dochucovať jedlo.Používajú paradaJky či pretlak paradajkový.
Mäso do bigosu dávajú aké majú po ruke,klobásky tam majú svoje čestné miesto.Kapusta kvasená a čerstvá,hríby a sušené slivky,par.pretlak,nejaké to údené mäso.
Toto jedlo zvyčajne varia aj od večera do rána a niekedy aj dlhšie.
Finálne jedlo je takpovediac moc husté,čiže síte,keďže kapusta je skôr rozvarená ako uvarená.Koreniny len tradičné ako bobkový list,nové a čierne korenie,vegeta soľ.Bigos sa zajedá poväčšinou s chlebíkom.
Mňa tiež chlapci ponúkli s bigosom a môžem ti napísať Evička,že mne bol po chuti.Pekný večer.
sonulienka
Tak jedlo je tiež na moje chuťové poháriky - neostalo? Predpokladám, že určite nie.
Aj ja robievam podobnú ale určite vyskúšam takto ako si ju uvaril.
evanaaa
Pre: Mesiar50 : Lacko, ďakuejm za objasnenie, ja vlastne podobne, až na malé odchýlky varievam kapustu na Vianoce a Veľkú noc, takže ju ešte prilepším a bude možno aj bigos, ktorý som len raz jedla, ale či bol ten pravý, neviem......
haji
Milý Pítrs, ty náš šidíš, není možné po tolika krocích skončit v tak malém kastrolu, který je v závěru na fotu haha Hmm, tvoju kapustu bych moc ráda ochutnala! Tleskám!
patroveckypitrs
@Mesiar50 (1.11.2017 23:17)

Ďakujem za komentár. Tak ako si napísal je to pravda. Ja som mal kedysi susedu z Polská a ta tiež papriku mletú nepoužívala. No ja ju používam často.
patroveckypitrs
@Afataga (3.11.2017 19:24)

Ďakujem za komentár. Ono je to prácnejšie, ale ten výsledok stojí za to. Ak náhodou sa to nezje, tak je to dobré dať do pohárov zavičkovať a do pary. Niekedy si zmyslime o mesiac, že nám to chutí, len ohrejeme hotové jedlo.
manya
@Patroveckypitrs vynikajúcu kapustu si navaril a ja tiež, lebo som varila podľa teba, niekoľko porcií dám do mrazničky;



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia