Kardamómové koláče
Kardamómové koláče

Kváskové kardamómové hniezda

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 5. apríla 2023
Kváskové kardamómové hniezda
Foto: Jana Štrbková
10
porcií
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Rozkvas:
2 PL (ražný)
70 g
70 ml vlažná
Cesto:
300 g
100 g
120 ml (ryžové, mandľové)
50 g
60 g
1 ČL
1 ks
 štipka
Plnka:
150 g
70 g
4 ČL
1/2 ČL
Sirup:
3 PL
3 PL teplá
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si rozkvas. Kvások v miske zmiešame s múkou a vodou, nádobu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 6 hodín.

  2. 2

    Suroviny na cesto vypracujeme dohladka. Necháme kysnúť prikryté potravinovou fóliou na teplom mieste asi 4 hodiny. Počas kysnutia cesto dva–trikrát prekladáme.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku pol centimetra do tvaru obdĺžnika. Natrieme z dvoch tretín vymiešanou plnkou. Nenatretú časť cesta preložíme a vložíme asi na 30 minút do chladničky, aby plnka stuhla a lepšie sa s cestom pracovalo.

  4. 4

    Cesto rozbalíme a preložíme na polovicu, plnkovou časťou k sebe. Krájame dlhé pásiky široké asi 2 centimetre, ktoré jemne pretočíme do špirály a zvinieme do tvaru hniezda.

  5. 5

    Koláče položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 minút.

  6. 6

    Ešte horúce upečené koláče polejeme sirupom, ktorý pripravíme zmiešaním medu a teplej vody.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia