Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový zemiakový chlieb od Lujzy.

violeta - fotkavioleta, 13. februára 2021
Kváskový zemiakový chlieb od Lujzy.
Foto: violeta

Ďalší mäkulinký kváskový chlebík. Je výborný ?. Za recept ďakujem Lujze Krajčovičovej ?

40 minút
na 250-200 °C

Suroviny

Rozkvas:
100 g
100 g
100 g
Chlieb:
celý
100 g
170 g
380 g
50 g
70 g
1 väčší ks
11 g
1-2 ČL
1 ČL
2 PL
Na vysypanie ošatky:
1 ČL




Postup

  1. 1

    Rozkvas: všetky suroviny vymiešam a nechám 4-5 hodín nakvasiť.

  2. 2

    Fermentolýza: zmiešam rozkvas, pivo, vodu a múky. Nechám hodinu kvasiť.

  3. 3

    Pridám nastrúhaný zemiak, mletú rascu a soľ. Môže sa pridať aj med a olej. Vymiesim cesto, pokiaľ sa neodliepa od stien misy. Nechám kysnúť 3 hodiny, počas tejto doby ho 2-3 krát preložím.

  4. 4

    Stočím do ošatky. Nechám hodinu postáť na linke a uložím na noc do chladničky.

  5. 5

    Ráno chlieb upečiem. 20 minút pri 250*C, prikrytý a 20 minút pri 200*C odokrytý. Pečiem v liatinovom hrnci, na teplovzduchu, v poriadne vyhriatej rúre. Pred pečením chlieb narežem a postriekam vodou.

  6. 6

    Tu je chlebík v reze. Je výborný, mäkulinký, s chrumkavou kôrkou ?

    Kváskový zemiakový chlieb od Lujzy. - obrázok 6

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia