Hroznový chlebokoláč z Toskánska

2010 - bez fotky2010, 8. septembra 2011
Hroznový chlebokoláč z Toskánska
Foto: 2010

Je to vrstvena sladka focaccia tradicne robena pre zberacov hrozna -Schiacciata alluva.

130 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
100 g
100ml
150 ml  vlažné
2 lyzicky sacok
120 g
300 g




Postup

  1. 1

    Hrozienka dame do poharu so sladkym vinom " napucat"my sme pouzili Sicilsku Marsalu. Suche kvasnice dame do trosky vlazneho mlieka s lyzickou cukru "aktivovat", ked sa nic nedeje po 5 minutach vyhodime a pouzijeme ine.

  2. 2

    Do misky dame preosiatu muku ( u nas sa tazko zhana polohruba ), aktivovane kvasnice , mlieko , spetku soli a 2/3 cukru. Vymiesame cesto ked treba pridame trochu vody , alebo muky.

  3. 3

    Zlahka si vymastime misku olivovym olejom a vlozime z cesta spravenu gulu , zakryjeme foliou na teplom mieste a nechame kysnut cca 1-1.5 hodinu pokial sa cesto nezdvojnasobi. Na pomucenej doske cesto "zrazime" dolu a rozdelime na dve polky. Ja som pouzil formu 23 cm. Z polku som vytvaroval disk ktory som vlozil na spodok formy a poukladal polku cerstveho hrozna a polku scedenych hrozienok. ( Kdo chce zlahka pocukruje praskovym cukrom).

    Hroznový chlebokoláč z Toskánska  - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch hrozna som polozil druhu polku naformovaneho cesta a poukladal hrozno a hrozienka pocukroval. Zakryl a nechal kysnut este 1 hodinu. Na vrch pokrajal male kusky masla a dal piect do predohriatej rury cca 180 C na cca 45 minut.

    Hroznový chlebokoláč z Toskánska  - obrázok 4
  5. 5

    Dobru chut.

    Hroznový chlebokoláč z Toskánska  - obrázok 5

Diskusia k receptu

2010
Jednoduchy , nemoderny , staromodny kolac - tak ako by moja babka povedala tot ... Báleš.
julica
Toto sú presne dôvody, pre ktoré ho čo najskôr upečiem. Božský
dajda
Hm,vraj nemoderny a ešte staromodny bálen aby bol vypada výborne
marikafil
vďaka za recept:-) - len tie čerešne sú tam asi omylom, že? myslím v texte...inak vyzeral na obrázku už včera v komentároch rovnako dobre, takže idem odskúšať
2010
marikafil, dik opravim, inac ja som neveril ale vobec sa to hrozno nerozpadlo na kolomaz, ostalo pekne v celku.
evusik
tak toto vyzerá strašne dobre... a určite je to aj dobré , focacciu som doteraz robila len na slano, je na čase urobiť aj na sladko :-) a u nás sa báleše robia so slivkami, teda hlavne so slivkami, inak kto si čo dá a je to dobrota ako všetko čo robili naše mamy a babky :-) foto ako vždy na zjedenie :-)
babidka
Skoda , tak taketo hrozno nemam:-(( Ale musi to byt dobre.....
malinka711
tešila som sa na tento recept ... odkedy som o koláčiku čítala v jednej diskusii :D
babi
Veľmi sympatický koláč, je čas hrozna, treba upiecť. Trochu nerozumiem v recepte - pri sušenom droždí máš napísané 2 lyžičky sáčok. Tak ako ? 2 lyžičky, alebo sáčok?
Ukladám do KK a určite vyskúšam. Ja už som kombinovala klasický slivkový posúch s hroznom /nemala som dosť sliviek/ a bolo to výborné
evanaaa
Babi, on len asi chcel pripomenúť, že to droždie je sušené - zo sáčku, nie kocka. Taký koláč by som si dala, nezáleží ani na ovocí, aké je na ňom.
2010
babi, ja som len chcel povedat ze to boli asi dve lyzicky lebo sacky su rozdielne plus ja mam aj takuto plechovku plnu susenych kvasnic.


2010
Este jedna poznamka, ta Marsala vino, je tak chutovo najblizsie asi tak Tokajskemu.
babav
Krasny kolacik... to hrozno ma iste dost vela zrniecok.
Marsala vino pouzivam v mojom recepte na tiramisu,je to
dost(pre mna prilis) sladke vino.. samo o sebe nie vhodne
na pitie, ako je fajnove tokajske;-)
palokuchki
@2010 , take iste kvasnice pouzivam aj ja. Recept som si uz ulozila do KK a ked bude u nas sezona hrozna urcite ho vyskusam.
marienka44
@2010 ,preco v kysnutom ceste nie je ziadny tuk /olej, maslo ap./? Stací len paltky masla navrch? Ukladam do KK. Mam hrozno, tak spravim.
julica
Najskôr sa mi zdalo, že cesto bude priveľmi tuhé, dala som múku od oka a trochu viac... no musím povedať, že vo výsledku jemné mäkké cesto s chrumkavými okrajmi a kombinácia masla a hrozna (zelené z trhu) je naozaj perfektná. Mňam, toto budem pekávať veľmi často. Veľká vďaka za recept na poctivý rustikálne voňavý koláč.
cica2
ten je krásny a určite aj chuťovo výborný
evusik
tak dnes som piekla, hrozno som použila domáce, dostala som od švagrinej... a musím povedať, že koláč je fantastický, aj keď je to kysnuté cesto je iné ako klasické koláčové a tie okraju sú fantastické chrumkavé mňam :-) určite budem piecť častejšie aj s iným ovocím....
2010
@eraserhead , vyzera super hned by som si dal, u nas je pecenie tento rok na zozname zakaznym cinnosti v kuchyni (: chudne sa...
katka78
@2010 ďakujem za skvelý recept, vyskúšala som, chlieb-koláč je výborný, určite som ho nerobila poslednýkrát!
katka78
Ešte ani mesiac neprešiel a už ho robím znova! :) Je naozaj výborný, odporúčam.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia