Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč

slavka2012 - fotkaslavka2012, 17. marca 2013

I keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A Zobraziť celý popisI keď do Veľkej noci chýbajú ešte dva týždne, rozhodla som sa upiecť tento koláč podľa receptu z kuchárskej knihy Marie Lurdes Modesto: A cozinha tradicional portuguesa, v predstihu. Na Veľkú noc sa tradične robí v celom Portugalsku, existujú však rôzne regionálne varianty: naslano s kúskami šunky zapracovanej do cesta, alebo nasladko, dochutený škoricou, anízom a pomarančovou šťavou, ktorá cestu navyše dodá krásnu žltú farbu. V oboch verziách sú zapečené varené vajcia, symbol Veľkej noci.

12
porcií
120 minút
príprava
60 - 65 minút
na 180, 160 °C

Suroviny

900 g
180 g
42 g
2 dl
cca 1,8 dl z 2 kusov
125 g
4 ks surové
1 ČL plná
1 ČL plná
2 PL
3 ks uvarené
 štipka




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 1
  2. 2

    Vo vlažnom mlieku rozpustíme 2 kocky cukru, pridáme kvasnice a necháme ich nabobtnať. Medzitým v nádobe, kde budeme cesto miesiť, zmiešame múku, cukor, škoricu, aníz, 3 surové vajíčka, mlieko, pomarnčovú šťavu, rozpustené maslo a štipku soli.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kvások a všetko spolu zmiešame. Cesto miesime 20 minút. Môžeme miesiť šľahačom s príslušnými nástavcami alebo v pekárničke. Ja som cesto miesila ručne, pretože ma táto činnosť i kontakt s meniacim sa voňavým cestom už od detstva fascinuje.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť na 1,5 hodiny. Kým cesto kysne, uvaríme tri vajcia na polotvrdo, ja som ich nechala variť 6 minút. Ríbezľový džem rozriedime prevarenou vodou v pomere 1:1.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ak sa lepí miesime ho na doske až kým sa neprestane lepiť na prsty.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta odoberieme približne jednu tretinu a zo zvyšku vytvarujeme bochník, ktorý premiestnime na papierom vyložený plech.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 6
  7. 7

    Do stredu bochníka umiestnime tri varené vajcia a celý bochník dôkladne potrieme rozšľahaným vajcom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 7
  8. 8

    Zvyšné cesto rozdelíme na 8 približne rovnakých častí a tie rukami vyformujeme do tvaru šúľkov, dlhých približne 20cm.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 8
  9. 9

    Šúľky cesta najskôr obtočíme okolo vajíčok.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 9
  10. 10

    Potom jednotlivé šúľky ukladáme priečne cez koláč, aj ponad vajcia, takže dostaneme tvar akejsi kvetinky či hviezdičky. Okraje šúľkov pozasúvame pod bochník a celý koláč ešte raz potrieme rozšľahaným vajcom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 10
  11. 11

    Chvíľu necháme koláč na plechu podkysnúť a potom ho pečieme vo vyhriatej rúre - ja som použila teplovzdušnú - najskôr pri 180°C približne 20 minút, a keď začne dostávať farbu, teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte asi 45 minút. Ak sa nám zdá, že zvrchu prirýchlo tmavne, môžeme ho v rúre prikryť papierom.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 11
  12. 12

    Po vytiahnutí z rúry ešte zahorúca koláč potrieme glazúrou, ktorú sme si pripravili zriedením ríbezľového džemu.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 12
  13. 13

    Koláč tak dostane krásny lesk.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 13
  14. 14

    Tradične sa zdobí kuriatkami alebo vajíčkami z mandlí obalených v cukre. Ja som ho ozdobila kuriatkami. Koláč je veľmi jemný, voňavý a vo vnútri nádherne žltý.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 14
  15. 15

    Krájame ho aj cez vajíčka, ktoré vytvoria vo vnútri zaujímavú dekoráciu. Môžeme ho konzumovať len tak, nasucho, alebo potrený džemom či medom. Je to naozaj lahôdka a som si istá, že na Veľkú noc ho upečiem opäť.

    Folar de Páscoa - portugalský veľkonočný koláč - obrázok 15

Diskusia k receptu

cesminaz
Vyzera naozaj krasne,ale preco su tie vajicka so supkov? nebolo by lepsie ich tam dat bez?
tiginko
je nádherný a podľa surovín musí byť výborný, mám chuť ho vyskúšať namiesto tradičného mazanca. Len ma tam mätú tie vajcia, to sa potom je aj so škrupinami?? No veď sú vraj zdravé na kosti, tak prečo nie. Alebo pred krájaním vybrať a nahradiť ich čokoládovými :-)
izabella929
niečo úchvatnéééé.-)))a tie cipky na vrchu, to je krásne a veľmi miléééé.-)
izabella929
niečo úchvatnéééé.-)))a tie cipky na vrchu, to je krásne a veľmi miléééé.-)
jatanika
@Slavka2012 , folar som už obzerala na nete aj ja :-) ... uvažovala som, že vyskúšam... tak som naozaj rada, že si tu koláč pridala ...
babav
Vďaka za zaujímavý recept z portugalskej kuchyne.Kolac je krásny !
afataga
kolac vyzera byt dobry, len tie vajcia si tam davala olupane? lebo vyzeraju ze aj so skrupinou, akosi tomu nerozumiem, inak cesto sa mi zda take vianockove, take mame radi
jerica
Krásna prezentácia , zaujímavé , inšipirácia k veľkej noci :-)
slavka2012
@cesminaz , @tiginko ,@afataga :
Preco sa tam davaju varene neosupane vajicka to neviem, nevysvetluje to ani Maria Lurdes Modesto vo svojej kucharskej knihe, podla nej tento recept je typicky pre portugalsku oblast Estremadura, na hraniciach so Spanielskom... myslim, ze to bude podobna tradicia ako u nas s malovanymi vajickami alebo sibanim. Cudzinci maju casto problem pochopit, preco najprv pracne malujeme kraslice a potom ich osupeme a zjeme...alebo to mozno malo vajcia dlhsie konzervovat, v supke dlhsie vydrzia ako osupane a na Iberskom poloostrove je predsa len teplejsie ako v nasich koncinach. Ale to su len moje uvahy a dohady. Ja prave rozmyslam, ze do velkonocneho zapeciem iba jedno vajce do stredu, kvoli symbolike. V kazdom pripade vam dakujem za komentare.
ywett
zaujimavý a krásny koláč :-) ...recept máš pekne spracovaný a nafotený...dopíš si za názvom (fotorecept)
medovnicek
veľmi zaujímavý recept, nikdy som ešte takto koláčik nepiekla, recept si ukladám
evanaaa
Veľmi zaujímavý koláč, ale tie vajcia v škrupinke, nno, neviem, bála by som sa salmonely, a aj ak by sa umyli vajíčka, ešte horšie, nečistota sa cez póry dostane dnu, aj to, čo my nevidíme. No, ale snáď sa raz dá zariskovať, len neviem, či by som schrúmala tú škrupinu, ja som háklivá ak zacítim čo len kúsoček medzi zubami.
slavka2012
@evanaa ,dakujem za komentar, ten kolac sa takto robi tradicne, skrupinky vadia aj mne, ale vajicko sa da vylupnut aj so skrupinou a zjest extra. Myslim, ze salmonela nehrozi, pretoze vajcia sa predtym, ako sa daku na kolac uvaria. Mozno dat iba jedno vajicko, kvoli symbolu velkej noci a na dekoraciu, do stredu a po upeceni ho vybrat a do jamky umiestnit cokoladove vajicko.
zuzkita
Velmi ste ma potesili tymto receptom :) mam rada portugalsku kuchynu a tento kolacik poznam :) zakladam si ho medzi recepty
slavka2012
@zuzkita ,dakujem, aj ja mam rada portugalsku kuchynu, jediny problem u nas su suroviny. Ale ich jedla maju naozaj neopakovatelnu chut, i ked mnohe tradicne recpty za vyznacuju zdlhavou pripravou..