Čokoládový fondant s Schokobons

sisok - fotkasisok, 23. septembra 2012
Čokoládový fondant s Schokobons
Foto: sisok

Jednoduchý dezert, krátka doba pečenia a ešte kratšia doba prežitia na stole pri stravníkoch :) Exteriér je krásne chrumkavý a srdce fondant-u je ešte tekuté. Zobraziť celý popisJednoduchý dezert, krátka doba pečenia a ešte kratšia doba prežitia na stole pri stravníkoch :) Exteriér je krásne chrumkavý a srdce fondant-u je ešte tekuté. K tomu chuť bielej čokolády z Schokobons-u a kyslosť lesného ovocia. Vyskúšajte! :)

20
porcií
10 minút
na 180 °C

Suroviny

40 gr
200 gr
4 ks
40 gr
30 gr
30 gr
1/2 sáčku
20 ks




Postup

  1. 1

    Rúru zapneme a necháme predohriať na 180°C. Všetky 4 vajíčka vymiešame s cukrom do biela (tzv. Blanšírovanie). Do toho primiešame múky, maizenu (s maizenou je zákusok ľahši, ak nie je maizena môžeme ju nahradiť aj 30g hl.múky). Nakoniec pridáme prášok do pečiva. Dostatočne premiešame.

  2. 2

    Povedľa toho si necháme roztopiť čokoládu s maslom. Ja som roztopila vo vodnom kúpeli s vriacou vodou – väčší hrniec ako na cestoviny, dám vrieť vodu, šup do vriacej vody misku (najlepšie takú čo sa v horúcej vode neroztopi, takže plast neodporúčam :), do misky čokoládu s maslom a to celé sa topí pekne pomaly a nezhorkne. No alebo si to proste roztopím v mikrovlnke :) Čokoládu s maslom primiešame do zmesi vajíčok.

  3. 3

    Formy na muffiny si vymastíme. Niekto aj múči, ja však múku vynechávam :) Naplníme formy do polovice našou čokoládovou zmesou. Do stredu vložíme po 2 čokoládové cukríky a trošku lesného ovocia. Doplníme čokoládovú zmes – nie do plna, fondant sa nafúkne.

  4. 4

    Pečieme v rúre približne 8-9 minút. Áno, iba taký krátky čas pečenia, preto sa to volá fondant :) Necháme vychladnúť niekoľko minút – aj keď mne už v tomto momente tiekli slinky. A môžeme sa pustiť do degustácie!

Diskusia k receptu

sisok
@violetacamorova - piekla som ich na 180-tke. ale naozaj nie príliš dlho. Viem, že väčšinou sa zisťuje stav pichnutím s ihlou, ale v tomto prípade si s tým moc nepomôžeme - stred má byť práveže tekutý, keď ho rokrojíš bude ešte čokoláda tiecť na tanier :)
violetacamorova
No ja práve nemám dobré skúsenosti s pečením týchto čoko dobrôt. Naposledy som piekla niečo ako brownies, a myslela som si, že to mám nedopečené, tak som to ešte vrátila. Keď som potom čítala na stránkach tak všade bolo, že to má byť také nedopečené, len ja som si myslela, že sa to nebude dať jesť.... :)
tilau
krásne čokoládové...presne takéto môžem :D
mama3chlapov
krásne, mňam čokoládové... Netradičný recept, takže stojí za vyskúšanie. Dala by som si aj hneď.
ejta
mňam, tak toto je čokoholikov sen ! :-)
sisok
@marienka44 - Schokobons by mali byt aj u nas na Slovensku. Su to vlastne male Kinderka - jak take male vajicka. Ale pouzi co mas - niekedy davam kusok bielej cokolady namiesto bonbonov.
kimika
no to je krásny rcp! ukladám a vyskúšam! :)
jeka
ukladám,a dakujem za receptík.
evanaaa
Podobný receptík som tu dnes už čítala, tuším zo včerajšieho dňa, je ich tu viac, aj dnes v TV ho piekli, rada by som ochutnala, asi musím sama upiecť, len vždy je iný názov - raz je to Lávový koláč, inokedy ako teraz čokofondant, a podobne, piekla ho aj Nigella.....ukladám do KK.
kakaova
Hľadala som presne tento recept, pretože manžel ospevoval, aký fajný "koláč" jedol vo Francúzku. Chcem mu ho urobiť na narodeniny.
Ale nie je mi jasné či 4 celé vyjcia, alebo len 4 žĺtky (ako je to uvedené v surovinách) ???
Ďakujem za rýchlu odpoveď ;-)
sisok
@kakaova
Tak som sa snazila co najrychlejsie :) idu tam celé vajicka, neviem preco som napisala iba zltky, idem to opravit :)
Tak nech sa to vydari a ak budes moct, tak daj vediet ako dopadlo :)
kakaova
Veľmi veľmi veľmi pekne ďakujem ... v piatok , alebo v sobotu pečiem ...
A rýchlosť bola supeeeer
sisok
Ja v sobotu robim Ile flottant so sladko-slanym karamelom :) Ked sa vydari, pridam aj ten :)
kakaova
No takže dopadlo to super. Mohla som síce piecť o minútu kratšie, aby to bolo ešte tekutejšie.......ale tak nabudúce. Ďakuejem za recept a veľmi všetkým chutil.
babav
Fajnovy zakusok.....vdaka za recept!
dorenika
mnaaaaaaaaaam toto chcem teraz hned,kde vo francuzku byvas ak sa mozem spytat?:)
sisok
@dorenika - zatial som v Toulouse, ale stahujem to ku Metz.

@ethanel - mas uplnu pravdu. bola som pozriet tvoj recept, klobuk dole :). Maizenu som dala, aby bolo cesto lahsie, ale prasok do peciva uznavam :). Buduci fondant skusim bez, taky klasicky pekny ako ten tvoj. A uz mam napad na dezert na vecer :) merci!
staja
Vyzerá to fajnovo, ukladám a príležitostne vyskúšam. To blanšírovanie ma ale trochu mýli, že by to bolo šľahanie vajec s cukrom do biela? Blanšírujem hrášok alebo fazuľku, kedˇ ich idem v lete mraziť = ponáram do vriacej vody a rýchlo ochladím.
sisok
@ staja - hej, blansirovanie je to ako robis s hraskom. Neviem vsak najst spravny preklad, vo FR sa zmiesanemu zltku s cukrom hovori blansirovanie :)
ethanel
@sisok mali ste na mysli bain-marie co znamena varenie nad parou ale vo vode najlepsie je ked sa miska nedotyka vody co zabranuje zrazeniu a prehrievaniu, blansirovanie je ciastocne varenie v telutine co sposubuje ze napr zelenina si zachova svoju farbu a chut, pri blasirovani pouzivane vodu s ladom na rychle schladenie a uchovanie peknej a sviezej farby zeleniny.
sisok
@ ethanel nie, nemala som na mysli bain marie. Ked sa vo francuzstine povie- on blanchit les oeufs - tak to znamena, ze mam vymiesat vajicka/zltka s cukrom kym trochu nezblednu. Ale ked v slovencine je blansirovanie presne to co ste povedali, pan ethanel :) Rychle prevarenie a este rychlejsie schladenie. Juj, tie jazykovedne okienka :)
ethanel
@sisok nechcel som vas urazit ja len vysvetlujem co znamena v gastronomickom slovniku varenie nad parou a vo vode... Ak som Vas urazil, ospravedlnujem sa
sisok
@ethanel - neblaznite, ja a urazena? ani vo sne, hlavne ked su to dobre rady :) Nie, nie, ja sa tesim uzitocnym radam. Len sme sa nerozumeli s tych prekladoch :)
amelie
Kde je ten špeciálny île flottant, ma fille? :-)
sisok
Ile flottant nevysiel tak ako som si predstavovala. Ile bol moc velky a creme anglaise moc malo. Ked sa podari, pridam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia