Foto: yanah
Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tento zákusok je pomerne rýchly a jednoduchý.
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
200 g |
|
1 lyžica |
|
6 lyžíc |
|
170 g |
|
30 g |
|
Čučoriedková pena: | |
20 g |
|
150 ml |
|
300 g |
|
500 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
1 ks |
|
Šlahačková vrstva: | |
300-400 ml |
|
1 ks |
|
ďalšie potrebné veci: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Potrebujeme plech na pečenie 40 x 29cm vysoký 4cm. Vyšľahám si bielka. V druhej miske vyšľahám žĺtky s cukrom, do ktorých po lyžiciach pridávam vodu a olej, potom zašlahám múku a kakao a nakoniec pridám vyšlahané bielky a ručne jemným obracaním opatrne zmiešam. Upečiem na vymastenom a hrubou múkou vysypanom plechu a nechám vychladnúť. Natriem tenulinkú vrstvu riedkeho džemu (môžete vynechať) a nalejem čučoriedkovú penu. Dám do chladničky dobre stuhnúť, a potom opatrne natriem vyšlahanú šlahačku.
- 2
Čučoriedková pena: Dám napučať želatinu do 150ml vody aspoň na 30 min. Potom vyšlahám smotanu s vanilkovým cukrom a odložím ju do chladničky. Zmiešam tvaroh, džem a cukor. Želatinu zahrejem tak, aby bola tekutá (nevariť!) a zašlahám ju do tvarohovej zmesi. Ochutnám a keď treba tak ešte dosladím. Nakoniec zašlahám šlahačku z chladničky a nalejem na korpus natretý džemom.
- 3
Piškótový korpus si môžete upiecť aj iný (svoj overený), ale nesmie byť príliš vysoký, aby zostalo dosť miesta aj na čučoriedkovú penu. Džem je najlepší domáci, ale aj kvalitný kúpený je dobrý (ja kupujem taký, ktorý má min. 50% ovocia). Créme patisserie je sladená rastlinná šlahačka, ktorá pri šlahaní strojnásobí svoj objem a výborne drží tvar.
- 4
Ak použijete klasickú smotanu na šlahanie, dajte jej určite viac a odporúčam dať aj stužovač a viac vanilkového cukru, pretože creme patisserie je už osladená. Niekedy robím bez šlahačkovej vrstvy, zákusok nakrájam na kocky alebo rezy a potom tesne pred servírovaním na každý nastriekam šlahačku a naaranžujem čerstvé čučoriedky.
- 5
Takto vyzerá Creme patisserie a s touto obyčajnou želatinou mám najlepšie skúsenosti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Koláčik spravím len s opačným garde na cesto, najskôr vyšľahám bielka s cukrom, potom tie ostatné suroviny postupne pridávam,mám s tým postupom lepšie skúsenosti,v mojich receptoch to mám aj s pridaným foto.
@mataliptak , ... neboj, určite sa ti podarí:)
@tothka , ... budem rada keď vyskúšaš :)
@jerica , ... piškotový korpus si môžeš urobiť svoj overený, s ktorým máš dobré skúsenosti, len nesmie byť veľmi vysoký, aby ti tam vošla aj čučoriedková pena ...
... budem rada keď ho vyskúšate, ja tento zákusok robím v rôznych obmenách (s rôznym ovocím) už veľa rokov ... a na to krájanie treba len dobrý ostrý nôž a to je všetko ...
@pipina222 , ... si ma rozosmiala :)))))
Len sa chcem opýtať z akého obchodu máte ten Creme patisserie, pretože ja som prešla všetky obchody a nikdy som to neobjavila..:(
Creme patisserie kupujem v supermarkete Tempo predtým sa volali tuším Terno (patria pod coop Jednota) pravdupovediac inde som ju ani nehľadala ...
spravil som veľkú chybu, ak som miesto želatíny použil číre tortové želé? Stuhne mi ten tvaroh spolu s ostatnými prísadami? Uvedomil som si to až doma, keď som piekol.
Jasné, potom napíšem, ako som nakoniec dopadol ;)
Tak sa ozvem ako to vyšlo.
Ale ináč to je perfektný zákusok. Tá kombinácia tvarohu a ovocia je dokonalá ;)
@nikazamilovana - vlnky môžeš urobiť zúbkovým nožom, alebo vidličkou.
@nikazamilovan á ... vlnky sa dajú veľmi ľahko urobiť vidličkou, tak ako radí @hubata ... na tomto zákusku som ich ale robila stierkou ... je to taká kartička na rozotieranie cesta a na jednej strane má zúbky ... predávajú to v domácich potrebách ...
v niektorých krémoch by to mohlo fungovať, ale myslím, že v tomto asi nie ... andrejovi to nestuhlo, pretože zamenil želatínu za tortové želé a to mu nepomôže ani stužovač šlahačky ... preto už dávam všade pri moje recepty obrázok, ako vyzerá želatina, ktorú používam :)
hlavný rozdiel medzi klasickou želatinou a totovým želé je , že pravá želatina sa nesmie variť, len zohriať na cca 60°, a tortové želé sa zvyčajne nechá prejsť varom (záleží od značky a výrobcu, treba sa riadiť návodom) ...
ale ten trik s tým stužovačom šlahačky si zapamätám, páči sa mi :))