Foto: lucylee
Existuje nespočetné množstvo verzií tejto polievky, ja vám ponúkam verziu Jamieho Olivera.
Suroviny
10 ks zrelé veľké/paradajky z konzervy bez šťavy |
|
3 ks stredne veľké |
|
2 ks stredne veľké |
|
5 stoniek |
|
2 ks |
|
1 ks /červená/kel |
|
1 PL |
|
2 strúčiky |
|
1 PL čerstvý posekaný |
|
podľa potreby zo šunky/údeného mäsa/zeleninový |
|
1 hrsť |
|
170 g |
|
|
|
|
|
|
|
strúhaný |
|
Kurací vývar: | |
2 kg surové posekané |
|
1/2 hlávky |
|
5 stoniek |
|
2 ks stredne veľké |
|
2 ks veľké |
|
2 ks |
|
3 ks |
|
3 výhonky čerstvý |
|
5 byliek |
|
5 vetvičiek čerstvý |
|
5 zrniečok |
|
6 l studená |
|
Postup
-
1
Paradajky nakrojíme a na chvíľu vložíme do vriacej vody. Potom ich ošúpeme, zbavíme semiačok, a pokrájame na väčšie kocky. Mrkvu nadrobno nakrájame, pór poriadne umyjeme, odstránime vonkajšie listy a pokrájame, Zo zelerových býľ odstránime vláknité časti a pokrájame. Cibuľu ošúpeme a pokrájame. Umyjeme a nahrubo nakrájame kapustu. Do zohriateho hrnca dáme olivový olej, pridáme mrkvu, pór, zeler, cibuľu, cesnak a rozmarín a dusíme na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne. V tomto štádiu môžeme pridať slaninu alebo údeninu, ale ja som nedávala.
-
2
Pridáme pokrájané paradajky alebo dve 400g konzervy celých paradajok bez šťavy a dusíme 1-2 minúty.
-
3
Pridáme vývar, necháme zovrieť a povaríme asi 15 minút.
-
4
Pridáme kapustu, prikryjeme a varíme ďalších 10 minút, potom pridáme potrhanú bazalku a cestoviny. Varíme ďalších 5 minút, alebo, ak je treba, aj viac. Dochutíme. Polievka má byť hustá, silne aromatická, a kapusta by nemala byť prevarená. Podávame s extra panenským olivovým olejom a čerstvým parmezánom.
-
5
Vývar si pripravíme tak, že kuracie kosti, cesnak, zeleninu, bylinky a čierne korenie vložíme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a necháme zovrieť. Po zovretí zmiernime plameň a varíme na slabšom ohni. V originál recepte sa píše 3-4 hodiny, ale ja som varila v tlakovom hrnci do mäkka. Ak treba, zbierame penu. Vývar precedíme cez sitko, necháme 1/2 hodiny chladnúť a dáme do chladničky. Keď je vývar studený, mal by byť priezračný a mať jemný jantárový odtieň. Rozdelíme do nádob a zmrazíme. V chladničke vydrží 4 dni, v mrazničke 2-3 mesiace.
Diskusia k receptu