Foto: ethanel
Tento recept bude pravdepodobne pre vás technicky náročný ale dúfam že Vás aspoň poteším niečim netradičným ...
porcií
príprava
na 150 - 180 °C
Suroviny
Sirup : | |
300 ml |
|
300 g |
|
15 ks |
|
Prach zo sódy : | |
60 g |
|
Kaméliove listy : | |
100 g |
|
200 ml |
|
20 g |
|
15 ks |
|
300 ml |
|
Meringue : | |
12 g |
|
360 ml |
|
50 g |
|
20 g |
|
Prach z čajových listov : | |
7.5 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
5 g |
|
Postup
-
1
Sirup ... Sirup z Kamélie si pripravíme nasledovne, kaméliové listy si poriadne umyjeme, sparíme na paráku ,, ja používam banbusový parák ,, asi po dobu 5 minút. Vložte do vody o teplote 70C na 15 minút. Do hrnčeka na varenie si pridáme cukor a zalejeme vodou z Kamélie, porivedieme k varu a dokončíme sirup, mal by mať mahagonovú farbu.
- 2
Prach ... Sódu bicarbónu si nasypeme na malý plech na ktorom je alobal a vložíme do rozohriatej rúry na 180C približne na 70 minút. Nepoužívajte teplovzdušnú rúru. Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť.
- 3
Listy Kamélie ... Toto je trochu náročnejšia časť ktorá zabere 10 dní. Všetky napísané ingrédiencie ,, nie listy ,, dáme do misky a dobre vymiešame na kašu. Kašu dáme na menší pekáč alebo formu do ktorej vložíme listy Kamélie tak aby boli dobre pokryté touto zmäsou, zakryjeme priehladnou fóliou a necháme odležať 10 dní. Po 10tich dňoch listy vyberieme a dobre umyjeme, vložíme ich do hrnca, zalejeme veľkým množstvom vody a pomali varíme až nám listy stratia štruktúru a ostane len kostra. Listy vyberieme z vody, osušíme a pinzetou namáčame listy do pripraveného sirupu z Kamélie, osusíme v papierovej utierke, rozprestrieme na papier ,, papier na pečenie ,, a usušíme ich v sušičke na 150C po dobu 45 minút alebo v rúre. Takto vysušené listy uschováme až po dobu servírovania.
- 4
Meringue ... Zelený čaj vyluhujeme v mlieku ktoré ma teplotu 60 C po dobu 20 minút, precedíme cez gázu a necháme vychladnúť. Do vychladnutého mlieka pridáme ľanové semiačka a necháme stáť 45 minút, pridáme cukor a mlieko zohrejeme na teplotu 70 C, po dosiahnutí teploty odstavte a ihneď precedíme a schldíme v ľadovom kúpeli, uschováme v chladničke pri teplote 4 C.
- 5
Čajový prach ... Do mixéru pridáme sušené čajové listy Oolongu, sušené mlieko, xylitol a kyselinu citrónovú a všetko rozmixujeme na prach. Uskladníme v malej krabičke alebo miske.
- 6
Dokončenie a servírovanie ... Tekutinu, teda mlieko prelejeme do misky a vyšľaháme hustú penu ako keď šľaháte bielka alebo smotanu. Vychladený tanier ,, vložte taniere na pár hodín do mrazáku ,, posypte prachom z čaju Oolong, naneste Maringue, dozdobte usušenými listami z Kamélie a podávajte. Je to skôr taký experiment z makromolekulárnej gastronómie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
len jedno nechápem, keď je to tak neuveriteľne prácne, čo teda je, a zdĺhavé na prípravu, prečo nefotíš aj postup? určite by to bolo zrozumiteľnejšie a aj keď to asi nikto robiť nebude, bolo by to uveriteľnejšie...
inak môžem povedať len toľko, že ak si toto vlastnoručne robil, tak klobúk dolu :-)
je mi jasné, že tebe, keďže si to robil, to pripadá "jednoduché" pre nás by bol problém zohnať suroviny.
Ale inak super, aspoň človek vidí čo všetko sa dá vykúzliť :-)
ale uz len preto ze nechcem aby tu vznikali pochybnosti o priprave tychto jedal dam si tu namahu a nafotim to.
Píšeš,že budeš pokračovať len v pridávaní normálnych receptov.
No všetky tvoje recepty sú zaujímavé a v porovnaní s našmi sú všetky zaujímavé a krásne.
Camelia je kríček s kvetmi smotanovej farby podobnými ruži? Má jemne omamnú veľmi príjemnú vôňu? Možno tmavší lesklý list srdcovitého tvaru? Ak sa nemýlim,tak takéto dostať predsa aj u nás.
lebo tak krásne nafotené sa ta často nevidí
Mimochodom, nie je kamélia aj ker , ktorý kvitne v lete a má bordové, či tmavočervené, alebo aké kvety. Strí ľudia to volali tuším aj kálman róža, ( z maďarčiny, neviem, či osm to dobre napísala). Zaujímavé je aj, že používaš Xylitol, ja ho tiež mám a užívam.
Prave vcera som pozeral epizodu z Master Chef Professional finale kde ich zobrali do Spanielska , varit...
Inac tvoje recepty a kreativita su skor do knizky ako na internetovu stranku.
Michel Roux Jr. stretol som ho raz v reštaurácii kde pracuje ... www.le-gavroche.co.uk
... spoznal som ho cez môjho momentálneho managera Vita a jeho kamaráta managera Silvana Giraldiniho ktorý je managerom reštaurácie Le Gavroche Restaurant kde Michel pracuje. No vživote sa nedopracujem tam kam on alebo Heston Blumethal či Grant Achatz alebo Ferran Adrià. Dakujem za toto video nakoľko mám malo času pozerať TV teda ani žiadny nemám posledný rok sledujem veľa vecí len na internete nemám čas pozerať TV. Ešte raz ďakujem.
Jednoducho drahe fotaky a kuchyna sa nemaju radi ( kvalitny odisiel ), odkedy mam novy drahy Canon ziadne postupy aj moja babka varila z pisaneho postupu.
Plus uroven tvojej presentacie - perfectionist- ta nuti robit aj perfektny postup ... potom potrebujes asistenta a svetelne podmienky a vysledok , ze daaky Slovensky koumak sa bude chvalit a zarabat dakde s tvojim receptom a este sa bude hadat ze je jeho .
Ja som klasik, toto robiť nikdy nebudem, naša veľká rodina by sa z toho nenajedla...ale obrázok je dokonalý :-)
ma pravdu, ale tvoje recepty sa tu skôr berú ako kuchárska exhibícia,ale niektoré sú použiteľne aj v našich podmienkach :-)
ako sa ma rak? :-)