Meringue z Kamélie a zeleného čaju

ethanel - fotkaethanel, 21. apríla 2012
Meringue z Kamélie a zeleného čaju
Foto: ethanel

Tento recept bude pravdepodobne pre vás technicky náročný ale dúfam že Vás aspoň poteším niečim netradičným ...

15
porcií
120 minút
príprava
90 minút
na 150 - 180 °C

Suroviny

Sirup :
300 ml
300 g
15 ks
Prach zo sódy :
60 g
Kaméliove listy :
100 g
200 ml
20 g
15 ks
300 ml
Meringue :
12 g
360 ml
50 g
20 g
Prach z čajových listov :
7.5 g
50 g
50 g
5 g




Postup

  1. 1

    Sirup ... Sirup z Kamélie si pripravíme nasledovne, kaméliové listy si poriadne umyjeme, sparíme na paráku ,, ja používam banbusový parák ,, asi po dobu 5 minút. Vložte do vody o teplote 70C na 15 minút. Do hrnčeka na varenie si pridáme cukor a zalejeme vodou z Kamélie, porivedieme k varu a dokončíme sirup, mal by mať mahagonovú farbu.

  2. 2

    Prach ... Sódu bicarbónu si nasypeme na malý plech na ktorom je alobal a vložíme do rozohriatej rúry na 180C približne na 70 minút. Nepoužívajte teplovzdušnú rúru. Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť.

  3. 3

    Listy Kamélie ... Toto je trochu náročnejšia časť ktorá zabere 10 dní. Všetky napísané ingrédiencie ,, nie listy ,, dáme do misky a dobre vymiešame na kašu. Kašu dáme na menší pekáč alebo formu do ktorej vložíme listy Kamélie tak aby boli dobre pokryté touto zmäsou, zakryjeme priehladnou fóliou a necháme odležať 10 dní. Po 10tich dňoch listy vyberieme a dobre umyjeme, vložíme ich do hrnca, zalejeme veľkým množstvom vody a pomali varíme až nám listy stratia štruktúru a ostane len kostra. Listy vyberieme z vody, osušíme a pinzetou namáčame listy do pripraveného sirupu z Kamélie, osusíme v papierovej utierke, rozprestrieme na papier ,, papier na pečenie ,, a usušíme ich v sušičke na 150C po dobu 45 minút alebo v rúre. Takto vysušené listy uschováme až po dobu servírovania.

  4. 4

    Meringue ... Zelený čaj vyluhujeme v mlieku ktoré ma teplotu 60 C po dobu 20 minút, precedíme cez gázu a necháme vychladnúť. Do vychladnutého mlieka pridáme ľanové semiačka a necháme stáť 45 minút, pridáme cukor a mlieko zohrejeme na teplotu 70 C, po dosiahnutí teploty odstavte a ihneď precedíme a schldíme v ľadovom kúpeli, uschováme v chladničke pri teplote 4 C.

  5. 5

    Čajový prach ... Do mixéru pridáme sušené čajové listy Oolongu, sušené mlieko, xylitol a kyselinu citrónovú a všetko rozmixujeme na prach. Uskladníme v malej krabičke alebo miske.

  6. 6

    Dokončenie a servírovanie ... Tekutinu, teda mlieko prelejeme do misky a vyšľaháme hustú penu ako keď šľaháte bielka alebo smotanu. Vychladený tanier ,, vložte taniere na pár hodín do mrazáku ,, posypte prachom z čaju Oolong, naneste Maringue, dozdobte usušenými listami z Kamélie a podávajte. Je to skôr taký experiment z makromolekulárnej gastronómie.

Diskusia k receptu

monzet
Tak toto je ozaj vysoká škola....Neuveriteĺne pútavé na prečítanie,aj na pozretie.Krásny experiment.
evusik
popis je neuveriteľný, vyzerá to neuveriteľne.... vôbec neviem čo to je a ako to chutí...
len jedno nechápem, keď je to tak neuveriteľne prácne, čo teda je, a zdĺhavé na prípravu, prečo nefotíš aj postup? určite by to bolo zrozumiteľnejšie a aj keď to asi nikto robiť nebude, bolo by to uveriteľnejšie...
inak môžem povedať len toľko, že ak si toto vlastnoručne robil, tak klobúk dolu :-)
ethanel
@evusik ono sa ti to zda pracne asi preto ze su ta tie listy Kamelie no a kamelia originalne Camellias je cajovnik a rastie ako crepnikova rastlina, kvitne pocas zimy a je dostupna, keby som sem pridal ine recepty z makromolekularnej kuchyne co mam tak to by bolo asi uz moc B-)
ethanel
@evusik zabudol som napisat chuti to sladko po zelenom caji apripravoval som to pre hosti na oslavu narodenin mojej manzelky je to nieco ako ked vyslahas bielka s cukrom ked pripravujes meringue ale stou obmenou ze luhovanim semiacok dosiahnes to ze ti vytvoria po scedeni lepkavu hmotu ktora sa vyslaha na penu, asi pre vas nepredstavitelne ale mozne ak vies nieco o molekularnej gastronomii a venujes sa tomu, prisady kupujem na infusion4chefs a kludne si pozri ceny produktov, nieje to lacne a urcite tak nevarim kazdy den, je to len zabava a experimentovanie.
evusik
@ethanel ďakujem za vysvetlenie, rada by som to vyskúšala ale hlavne okoštovala keby mi to niekto pripravil :-)
je mi jasné, že tebe, keďže si to robil, to pripadá "jednoduché" pre nás by bol problém zohnať suroviny.
Ale inak super, aspoň človek vidí čo všetko sa dá vykúzliť :-)
mimitje
Wow. Tak toto je fakt kuchárske "MBA". Ja osobne neviem o žiadnom Slovákovi prezentujúcom makromolekulárnu kuchyňu. Si trieda.
ethanel
@evusik @michsamant dnes som v praci a fungujem cez mobil ale kedze som pochopil z komentov ze asi neverite tak v pondelok si dam tu namahu a pripravim to este raz aj ked tie listy bude problem pretoze je to 10 dnov proces a nie zalezitost jedneho dna
ale uz len preto ze nechcem aby tu vznikali pochybnosti o priprave tychto jedal dam si tu namahu a nafotim to.
ethanel
@mimitje uz som to tu raz rozoberal v jednom prispevku o makromolekularnej gastronomii ze sa tym zaoberam a ako vzor mam The Fat Duck, elBulli a Alinea no tazko je ludom vysvetlit a prezentovat tieto recepty a postup varenia ked neveria, ja som aj spomenul ze nieco chystam, prvy recept boli slivky so slivovicovou penou toto bol druhy mal som nachystanych par receptov ale asi ostanem pri pridavani normalnych pretoze tieto moje experimenty
ethanel
asi nepatria na tuto stranku a ostanem verny zahranicnym kde sa tomu venuje uz viac kucharov ako na Slovensku.
katkat
co by nepatrili? Myslim ze nehovorim len za seba, ked poviem, ze taketo recepty su pre mna totalne fascinujuce a rada si pozriem kazdy jeden co pridas... prosim neprestan ich pridavat, gastronomicke vzory si hladam tazko, a ty to vsetko predkladas tak zrozumitelne:)
mimitje
Áno, súhlasím s @katkat - tieto recepty sem patria a sú určite veľmi inšpirujúce a fascinujúce! Vďaka za každý nový recept!
babidka
myslim , ze vacsina z nas to berie ako zaujimavost a dalej sa tym nebude zaoberat :-)Ale to neznamena , ze nie sme zvedavi na taketo recepty - ved si o molekularnej gastronomii aspon pocitame ked uz nic ine ....Vasen pre jedlo sa moze prejavit v roznych podobach - niekto si zaklada na dobre zvladnutej a chutnej svieckovej s x-knedlikmi a iny sa rad pohrajka s niecim takym zaujimavym a nezvycajnym ako je toto Meringue ! Chvalabohu , ze su medzi nami vsetky "druhy" milovnikov dobreho jedla :-) Vies o kolko zaujimavosti by si nas pripravil , keby si sa teraz rozhodol pridavat iba "normalne "recepty?
michsamant
aale @ethanel ziadne "neverite" :) ja by som chcela vidiet ten proces v obrazkoch! uz ma to napadlo aj pri inych tvojich receptoch
tatranka
@ethanel neznamená,že ak je pridaný recept,ku ktorému nie vždy vieme zohnať suroviny,alebo ho na dostatočnej úrovni upraviť,žeby si ich nemal sem dávať.Naopak.Musíš pokračovať aj v takýchto zaujímavých a krásnych receptoch.Čo je veľkou chybou,že nie je pridaný fotopostup,ako to komentujú vareškárky,a aj ja.Viem,že aj potom mi to bude asi málo platné,ale aspoň zhodnotíme či je to v našich silách.
Píšeš,že budeš pokračovať len v pridávaní normálnych receptov.
No všetky tvoje recepty sú zaujímavé a v porovnaní s našmi sú všetky zaujímavé a krásne.

danielas
Ahoj @ethanel ,veeľmi pekný obrázok,dosť zložitý postup,chuťovo,nemám tušenia....Ale si Ty šikovník,takže iste zaujímavá chuť.
Camelia je kríček s kvetmi smotanovej farby podobnými ruži? Má jemne omamnú veľmi príjemnú vôňu? Možno tmavší lesklý list srdcovitého tvaru? Ak sa nemýlim,tak takéto dostať predsa aj u nás.
pikolko
určite pokračuj v tvojich receptoch sú pre nás nový obzor vo varení aj keď všetky nevyskúšame tak sa s nich veľa dozvieme a napasieme zrak
lebo tak krásne nafotené sa ta často nevidí
sladkacokolada
@ethanel veľmi zaujímavý recept aj keď mi je jasné, že ho nikdy robiť nebudem, rada sa pozriem a tiež som už viackrát premýšľala, že by si mohol dať aj fotopostup, aj keď ja by som zasa chcela foto na tvarovanie rozličných sladkostí od teba , ale čítala som, že nemáš veľa času, tak rešpektujem . Nemyslím, že ostatné by ti neverili, že to nerobíš ty, keby si to mysleli, už tu máš pridaný neaký link ako dôkaz:))
evanaaa
@ethanel , neboj sa, aj ti verím, aj ostatní, je to len preto, že je to pre nás niečo nové, nevídané a ja ťa za to obdivujem, že sa tým zaoberáš, lebo muži zvyčajne nemajú trpezlivosť na takéto " piplačky", ja ososbne by som to určite nurobila aj keby som mala všetky dostupné suroviny k tomu, je to ozajstná vysoká škola kuchárskeho umenia, tam nestačí len vedieť variť, ale mať aj zmysel pre estetičnosť.
Mimochodom, nie je kamélia aj ker , ktorý kvitne v lete a má bordové, či tmavočervené, alebo aké kvety. Strí ľudia to volali tuším aj kálman róža, ( z maďarčiny, neviem, či osm to dobre napísala). Zaujímavé je aj, že používaš Xylitol, ja ho tiež mám a užívam.
evusik
no, mám taký dojem, že prestanem komentovať recepty... ak moja zmienka o tom, že by som rada prijala fotopostup vyvolala u @ethanel dojem, že má prestať pridávať recepty, tak ja fakt neviem.... čo sme v škôlke :-(
ethanel
@evusik som v robote napisem neskor viac ja som myslel len ze ptrstanem pridavat taketo recepty, kludne komentuj ja som nemyslel ze ich zmazem ;-)
domacapani
@ethanel : ked si toto pripravoval pre svoju manzelku k narodeninam tak dlho a pracne, nespravil si extra listocky z kamelie, aby si to nemusel znovu robit?
sjuz
Zaujímavé, náročné a nie bežné, ale fotopostup by sa hodil určite, zodvihol by úroveň receptu a my by sme sa niečo podučili. Aj keď tvoje recepty @ethanel treba brať s rezervou, pretože si profesionálny kuchár, a myslím, a nemôžeš sa radiť medzi nás, bežné kuchárky. Takže si tu ako také osvieženie, občas poučenie.
sjuz
A zabudla som dodať, že ak by bol postup, mám zasa novú výzvu:)!
cica2
@ethanel vždy s takou radosťou otváram tvoje recepty, že čo nové a nádherné, si zase pripravil a tento ma tiež ohúril, velmi zaujimavé a to foto, ako vždy krásne a pútavé! :-) A manželke všetko najlepšie k narodeninám! :-)
matja
zeleny caj aj oolong (aj biely, cerveny caj) mam velmi rada a uz dlhsie sa chystam na pripravu nejakeho dezertu zo zeleneho caju matcha, ale toto by som teda tiez rada vyskusala, ak nie cely recept tak aspon meringue :-) mam jednu otazku - tie kameliove listy su myslene ako lisyt z Camellia sinensis (cajovnik), alebo z kamelie ako okrasnej rastliny?
2010
Parada, krasny recept.
Prave vcera som pozeral epizodu z Master Chef Professional finale kde ich zobrali do Spanielska , varit...
Inac tvoje recepty a kreativita su skor do knizky ako na internetovu stranku.



ethanel
@2010 poznám Gregg Wallace a John Torode mal som ich stôl nastarosť keď som pracoval v hotely Bath Priory a každé jedno predložené jedlo som musel vysvetliť dopodrobna spomenul som ich v článku ako som obsluhoval Nicolas Cage ...  varecha.pravda.sk/zazitky/ako-som-obsluhoval-nicolasa-cag...


Michel Roux Jr. stretol som ho raz v reštaurácii kde pracuje ...  www.le-gavroche.co.uk
... spoznal som ho cez môjho momentálneho managera Vita a jeho kamaráta managera Silvana Giraldiniho ktorý je managerom reštaurácie Le Gavroche Restaurant kde Michel pracuje. No vživote sa nedopracujem tam kam on alebo Heston Blumethal či Grant Achatz alebo Ferran Adrià. Dakujem za toto video nakoľko mám malo času pozerať TV teda ani žiadny nemám posledný rok sledujem veľa vecí len na internete nemám čas pozerať TV. Ešte raz ďakujem.
2010
@ethanel , este jedna poznamka ( momentalne marodujem takze mam cas pozerat ), inac ja by som postup nepridaval, ( osobna skusenost).
Jednoducho drahe fotaky a kuchyna sa nemaju radi ( kvalitny odisiel ), odkedy mam novy drahy Canon ziadne postupy aj moja babka varila z pisaneho postupu.
Plus uroven tvojej presentacie - perfectionist- ta nuti robit aj perfektny postup ... potom potrebujes asistenta a svetelne podmienky a vysledok , ze daaky Slovensky koumak sa bude chvalit a zarabat dakde s tvojim receptom a este sa bude hadat ze je jeho .
ethanel
@2010 venujem sa foteniu dost dlho tak viem co to obnasa mam osvetlenie, svetelne objektivy pomali vybavu za par tisic EUR. No a dik ya upozornenie, inac skoro som dostal infarkt, napisal som clanok, stravil som pri nom 3 hodiny a kua ci som ho nezmazal omylom ... ide ... skoda pisat
ethanel
Mile damy napisal som dlhy clanok na vysvetlenie ohladom tohto receptu a mojej osoby ale pravdepodobne yapracovala unava a namiesto uverejnenia som ho zmazal, takze len v rychlosti, na nikoho sa nehnevam a nebudem mazat recepty a budem sa snazit napisat ten clanok este raz.
marianne69
@ethanel preco by si sa nedopracoval tam,kde Tvoji hviezdni kolegovia.To co predvadzas je uz vysoka skola gastronomie,mas na to a mas na to vsetky predpoklady...Vsetko je to v hlave. Ver si a ako povedal jeden mudry clovek: Vsetko je mozne tomu,kto veri.
cistinka
@ethanel po prečítaní tvojho receptu a všetkých komentárov len toľko: recept je zaujímavý, je to niečo iné a nečuduj sa že sa varecháčky dožadujú fotoreceptu...jednoducho neveria, že si to pripravil ty. Totižto odfotiť hotový pokrm na tanieri sa dá v každej reštaurácii, popísať k tomu postup nie je problém...a je tu recept. Takže ak budeš chcieť byť "uveriteľný" doporučovala by som ti pridať pár fotiek z postupu prípravy....aspoň dve, nemusíš to fotiť komplet....a uvidíš, ako sa zmení názor mnohých tu na vareche :-)))
Ja som klasik, toto robiť nikdy nebudem, naša veľká rodina by sa z toho nenajedla...ale obrázok je dokonalý :-)
sjuz
Teda ja určite nemôžem povedať že by som neverila že by toto nepripravil @ethanel , a veľmi rada si pozerám jeho recepty.
sjuz
A ©2010
ma pravdu, ale tvoje recepty sa tu skôr berú ako kuchárska exhibícia,ale niektoré sú použiteľne aj v našich podmienkach :-)
afataga
vyzera to uchvatne, ale aj keby sa mi to chcelo tvorit, suroviny tu nemame sancu zohnat, ale dala by som pozvat na ochutnavku :-)
ako sa ma rak? :-)
veronika353
Velice zajímavý recept,není na škodu poučit se,že se dá i takto připravovat jídlo,fandím Ti:-)))
palokuchki
@ethanel , neviem vobec nic o makromolekularnej gastronomii. Tento tvoj recept ako aj vsetky ostatne predtym ma zaujal a velmi pozorne som si ho precitala. Vsetko je to pre mna uplne nove a tiez by som asi napisala, ze by som uvitala aj fotopostup. Urcite nie preto, ze by som ti neverila, ze si to robil. No tym, ze je to take pracne, ty si taky zaneprazdneny a je to aj tvoj profesionalny kucharsky vytvor rozumiem tomu, ze fotopostup nepridavas. S radostou si pozriem aj dalsie tvoje krasne vytvory, ak este mas chut sa s nami o ne podelit.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia