Patizón a la Ufo fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 7. augusta 2010
Patizón a la Ufo (fotorecept)
Foto: alexdidi

Lahodné a zaujímavé jedlo letných dní.

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
300 g
2 ovály
1 ks
1 ks
1 strúčik
1 PL
Prívarok:
1 ks
2 PL
1 ks
200 ml
100 ml
2 PL
1-2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na masti opražíme do zlatista porezanú cibuľu. Odstavíme a vložíme na drobno porezaný cesnak. Premiešame a necháme vychladnúť.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso umyjeme, osušíme, porežeme a zomelieme. Prípadne si dáme zomlieť u mäsiara. Ja nerada kupujem už mleté mäso.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Chlieb porežeme na kocky, pokropíme mliekom alebo vývarom.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K mäsu pridáme osmaženú cibuľu s cesnakom, vyžmýkaný chlieb, vajíčko, Jalapeňo(kto chce pikantné), talianske bylinky, soľ, čierne korenie, prípadne podľa potreby zahustíme strúhankou. Dobre premiešame.

  5. 5

    Patizón ošúpeme škrabkou na zemiaky. Cez vlnky patizón rozrežeme a vyberieme semená.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyčistený patizón ponoríme na 2-3 minúty do vriacej osolenej vody(aby potom nepúšťal vodu pri dusení), ochladíme v studenej vode, osušíme a naplníme pripravenou plnkou.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryjeme druhou časťou patizónu, vložíme do janského skla(alebo iného pekáča), podlejeme vodou s vegetou, obložíme vločkami masla, zakryjeme a pečieme(dusíme)v rúre 1 hodinnu pri 200st C.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kým sa nám dusí patizón, pripravíme si prívarok: cuketu ošúpeme, vyberieme semená, postrúhame, posolíme a necháme postáť asi 15minút.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na masle orestujeme cibuľu porezanú na drobno, pridáme vytlačenú cuketu, osolíme, okoreníme a podusíme. Podľa potreby podlejeme vodou. Nedusíme celkom do mäkka, len aby bola chrumkavá, pridáme cukor a ocot alebo citrń. šťavu.

  10. 10

    Obe smotany, žĺtok a múku vymiešame.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vlejeme do udusenej cukety, pridáme kôpor a chvíľu mierne povaríme.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Patizón po udusení necháme chvíľu(20minút) odpočívať. Potom ho režeme na trojuholníky ako tortu. Podávame s prívarkom z cukety a varenými maslom omastenými novými zemiakmi. Výborne chutí aj s bagetou alebo ciabattou.

    Patizón a la Ufo (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

zdezda
Supeeeeer jedlo, pre oči i pre chuť, skvelý recept :-)))
evusik
vyzerá to nielen originálne ale aj dobre, ak mi dozrejú patizóny na záhrade, určite vyskúšam :-)
frezia68
Tak toto určite vyskúšam,doteraz som plnila len tekvicu.To je Tvoj nápad?
alexdidi
@frezia , tak dávno robím tento recept, že už ani neviem, či som sa niečim inšpirovala, alebo...??....raz, dvakrát v roku si ho s chuťou zajeme...
babav
Gurmanske jedlo hodne prvotriednej restauracie,chutovo aj prezentovanim!
tinca
@alexdidi fantastickéééé jedlo a nehovovriac o prezentácii,už je v KK. Patizón milujem aj vyprážaný, ale toto je "noblesa".
jerica
určite výborná mňamka , GRATULUJEM K VÝHRE , zaslúžená.
leily221
vyborné...skvelá chuť a zároveň sa na to aj dobre pozerá...gratulujem k výhre :)
tatranka
No tak naozaj neviem,ako mi ušiel tento receptík.Ako dobre,že si uviedla tento link.Ukladám do KK.
alexdidi
@tatranka ,ďakujem,pri takom každodennom množstve receptov sa stáva,že nám niečo ujde....hlavne môj manžel ho miluje,ale nechce sa mi tak často ho robiť práve pre to šúpanie patizónu,je to trochu babračka.