Marcipánové guľky fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 31. januára 2012
30ks
porcií

Suroviny

Mandľový marcipán:
150 g
80 g
1/2 - 1 KL
Pistáciový marcipán:
50 g
50 g
Lieskovcovo - kakaová hmota:
100 g
50 g
80 g
Poleva:




Postup

  1. 1

    Odvážime si oriešky. Všetky som mala nelúpané. Mandle a pistácie zalejeme vriacou vodou, prikryjeme a necháme 1 - 2 minúty postáť. Vodu zlejeme a oriešky ľahko zbavíme šupiek. Rozložíme na papierový obrúsok a necháme v teple uschnúť.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Lieskovce rozložíme na plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme cca 8 minút. V polovici pečenia plechom zatrasieme aby sa oriešky otočili. Po upečení presypeme na utierku. Zabalíme do batôžka a pošúchame, čím sa zbavíme šupiek.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ak sú mandle a pistácie vlhke necháme ich chvíľu dosušiť v teplej, vypnutej, otvorenej rúre.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mandľový marcipán: Pripravíme si trstinový cukor a ružovú vodu.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je trstinový cukor kryštálový, rozmixujeme ho na práškový.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cukor z mixéra vyberieme. Vložíme mandle a čo najviac rozmixujeme. Pridáme cukor a trochu ružovej vody.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mixujeme kým sa nevytvorí pevná hladká hmota - marcipán. Z marcipánu odoberieme 50g, zvyšok zabalíme do fólie a odložíme bokom.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pistáciový marcipán: Do mixéra teraz vložíme pistácie. Rozmixujeme.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme 50g mandľového marcipánu.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mixujeme kým sa nevytvorí hladká, pevná pistáciovo - marcipánová hmota. Hmotu zabalíme do fólie a odložíme bokom.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Lieskovcovo - kakaová hmota: V hrnci upálime cukor na svetlý karamel.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridáme lieskové oriešky. Premiešame, aby sa oriešky obalili karamelom.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vylejeme na podložku s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Preložíme do mixéra a mixujeme, kým sa nevytvorí krémová hmota. K orieškovému krému pridáme 80g horkej čokolády. Podľa potreby pridáme kakao.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hmotu vyberieme, zabalíme do fólie a odložíme do chladu stuhnúť.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Príprava bonbónov: Z pistáciového marcipánu tvarujeme malé guľky. Všetky hmoty sú naozaj dosť olejové - mne sa dobre "guľkalo" dlaňou na papierovom obrúsku.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vyšlo mi ich presne 30.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Pistáciové guľky obalíme v lieskovcovo - kakaovej hmote. Na záver ich obalíme v marcipáne.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    V hrnčeku nad parou roztopíme kakaové maslo s čokoládou. Marcipánové guľky namáčame a necháme stuhnúť.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ja som guľky uložila do vzduchotesnej krabičky na chladné miesto. Neublíži im ani skladovanie pri izbovej teplote.

    Marcipánové guľky (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

julica
Mňááááááááááááám, toto je ono, žiadne arómy, žiadne farbivá, len dobré suroviny a trpezlivé ruky. Ohromné sú.


PS: aký máš mixér, že to tak dobre vymixuje?
jamarlen
@julica ti to už napísala aj za mňa, no mám otázku - to kakaové maslo si kúpila kde, prosím?
cistinka
Práve som sa prišla na varechu ukľudniť po nevydarenom pokuse s recpetom na marcipán od kolegyne. Zalepenú mám celú linku, všetky nože, čo som sa snažila tú masu odlepiť z dosky a doteraz som ruky drhla...a celý marcipán skončil od jedu v koši. Tvoj recept je celkom iný, takže keď ma to prejde, vyskúšam tvoj, lebo tvoje recepty ma ešte nesklamali :-)
bejgi
...nádherný prierez, krajšie ako luxusný dezert :)
varechaa
...úúúžasné, milujem marcipán a toto mi pripomína Mozartove gule :-) ale rozhodne zdravšie ako o pekného obalu :))))
hneď by som si jednu dala ....
zirafninka1
Dakujem Vam vsetkym. Mixer mam Black & Decker, taky 20ročny poklad. Uz sa ale obzeram po niecom novom. Tento ma prasknutu nadobu. Tekute mixujem v ETE a je pravda, ze ked som skusila oriesky, tak to proste neslo.. Kakaove maslo kupujem v internetovych obchodoch. Uz som kupovala z viacerych. Vzdy kde bola naj cena. @cistinka ja som tiez nebola ani s tymto marcipanom uplne spokojna. Ale po mojich skusenosiach s marcipanom (podobne ako tvoja dnesna skusenost) som rada ze sa s nim dalo robit..Tak ci tak este musim skusat.. A je pravda, ze trstinovy ,krystalovy cukor asi nie je na marcipan to prave orechove.. Ale biely som nechcela.
tatranka
Všetky ingrediencie,ktoré uvádzaš,mám strašne rada.Tento recept vyskúšam k veľkej noci.Už som si ho uložila.
cistinka
@zirafinka1 ja som mala recept, kde miesto toho cukru ide med...ale ani to nie je ono! Mal by tam vraj ísť trstinový alebo pšeničný sirup...kúpim ho a spravím nový pokus :-)
mariaklara
Nádhera, @zirafinka , ja mám takéto čoko-peniažky, mám horkú, mliečnu, s jogurtovou a jahodovou príchuťou, to by malo byť ono? Lebo ja som to kupovala ako polevu.
tetrisss
Ano, toto su mozartove gule, mam ich nenormalne rada, ukladam.
afataga
to by som si veru dala, len nemozem uverit, ze sa ti chcelo s tym babrat, ved je to strasne pracne, ale isto vyborne
alexdidi
Mozartove gule robievam,sú výborné a vzhľadovo ako tieto,ale recept predsa len trochu iný.Tiež som sa už dávnejšie trápila s tvorbou marcipánu a skončilo to takmer tak,ako u @cistinka ,teda v koši,ale potom som ho pridávala ako mandľovú hmotu do koláčov.Robila som však ručne,nie mixérom.Snáď sa odhodlám podľa tvojho receptu.Krásna práca.....
sladkacokolada
aj ja sa pridávam, naozaj krásna práca, rada by som vyskúšala podľa teba , len neviem či by som cukor rozmixovala na svojom mixéri , ale určite sa pokúsim o to !
zirafninka1
Dakujem, dakujem vsetkym . @cistinka vidis ked to spominas.. ja som raz skusala pridavat do marcipanu z cukru kukuricny sirup. a bol taky vlacnejsi. @mariaklara viem co myslis.. tiez som ich mala.. ale nie toto je ciste kakaove maslo. @alexdidi budem velmi ,velmi rada ak pridas tvoj recept. chcem vyskusat aj ine verzie a pokladat z toho nieco dokonale :))) @sladkacokoladka no ak by som nemala ten stary, dobra mixer tak to nespravim.. neslo by to..
alexdidi
@zirafninka1 ,tak tu je recept podľa ktorého som robila pravý marcipán,ale upozorňujem,že mne sa to nepodarilo.Hmota sa nie a nie pekne spojiť.Možno som len nemala dosť trpezlivosti.250g mandlí,400g práškový cukor,2bielky,1/2KL rumu alebo citrónovej šťavy.
Mandle olúpeme,postrúhame a ešte pomelieme na makovom mlynčeku.Zmiešame ich s ostatnými surovinami a vypracujeme tuhé cesto.Vytvoríme valček,zabalíme do fólia a dáme do chladničky.Teraz si spomínam,že som nemlela mandle na makovom mlynčeku,lebo som nemala dobrý mlynček a to možno bola chyba,lebo tým sa neuvoľnil z nich dostatočne olej.Nuž,ak chceš skús a veľa šťastia.Ak by to dopadlo dobre,daj vedieť.
zirafninka1
Opat vsetkym dakujem :) @alexdidi Dakujem! tak asi neskusim.. s vajkami som skoncila :) Tieto gulky boli inspirovane tymi nepravymi mozartovymi v cervenom obale.. dalsie chcem skusit podobne tym origos.. tym v striebornom obale, bez pistacii. len musim vymysliet ako spravit nieco podobne nugatu..take nieco v zalohe nemas? :))
matata1
@zirafninka1 úúúúžasnééé. Viac slov netreba. Už len pri pohľade na tie lieskovce v karameli som slintala. A výsledok je dokonalý. Kupované dezerty sú proti tomuto šuvix.
helca103
veľmi pekné , už dávno som tento recept hľadala ,ďakujem a ukladám.
medovnicek
Nádhera, na to sa ani nič iné nedá povedať, inak mám niečo na USB odložené s názvom Domáci nugát - je to zo stránky www.tortyodmamy. Ak by si mala záujem, tak mi napíš a ja ti ten recept pošlem - iveta.svatikova@vszp.sk
babav
Obdivujem a chvalim tvoju sikovnost a trpezlivost...
marus45
Skláňam sa a obdivujem trpezlivosť a šikovnost.Skutočne nádhera.
evanaaa
Povedala som si, že sem nepridám žiadny komentár, veď čo by som už povedala, každý hovorí aj za mňa. Ja k tej nádhere len toľko, že mne by to trvalo celý deň, to by som nesmela variť, linku by som mala voľnú, žiadne riady v dreze, a kľud, byť pritom sama, aby ,ak by sa nevydarilo , som to mohla bez svedkov vyhodiť, hehe.
@zirafninka1 , kakaové maslo by sa doma nedalo vyrobiť? A čo tá Ružová voda, musí tam byť, kde ju zohnať?
zirafninka1
Dakujem vsetkym @medovnicek napisem :) @evanaaa nie kakaove maslo by sa nedalo vyrobit doma. aspon ja si to neviem predstavit. A ruzovu vodu maju v bioobchodoch, orientalnych obchodoch a lekarniach. V tomto recepte moze byt nahradou asi voda, alebo par "kvapiek" vajecneho bielka. a dakujem :)
evanaaa
@zirafninka , ďakujem za odpoveď. Dcéry by som sa mala spýtať na tú vodu, ona robí v predajni so Zdravou vyýživou, alebo niečo podobné.
cica2
neviem sa na ne vynadívať, krásne sa ti vydarili! Máš nádherné recepty:-)
varechaa
dnes som sa pustila do výroby tvojich guliek, ale mám problém s lieskovcovou hmotou - nie a nie sa to riadne spojiť :(



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia