Slávnostná veľkonočná torta
60
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
cesto
6
ks
vajce
200
g
práškový cukor
4
PL
horúca silná čierna káva
100
g
mleté vlašské orechy
120
g
polohrubá múka
1/2
balíček
kypriaci prášok do perníka DrOetker
Karamelová náplň
1
ks
Hera
1
konzerva
Salko
1
ks
zlatý klas DrOetker
4
dl
mlieko
2
PL
kryštálový cukor
Sirup na poliatie cesta
1
dl
voda
3
PL
kryštálový cukor
2
PL
marhuľový lekvár
podľa chuti
rum
Na dokončenie
1
balíček
čokoládová poleva
postup
Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov. V jednej mise si vyšľaháme bielka s 2/3 cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtka zo zvyšným cukrom. Do žĺtkovej masy zašľaháme po lyžiciach ešte horúcu čiernu kávu. Postupne primiešame múku s praškom do pečiva Dr.Oetker, pomleté orechy a nakoniec jemne zapracujeme bielkový sneh. Tortovú formu si vymastíme, vystelieme papierom a vlejeme do nej nadýchané cesto. Pečieme pri 170°C do zlatista. Skúšame špajdľou či je cesto dostatočne prepečené. Po upečení prekrojíme na 3 časti. Karamelová náplň: Zo zlatého klasu Dr.Oetker, kryštáľového cukru a mlieka si uvaríme hustejší puding. Necháme vychladnúť, občas premiešame aby sa nevytvorili hrudky. V mise si vyšľaháme heru s uvareným salkom (varím deň vopred 2 hodiny) a zašľaháme vychladnutý puding. Sirup na poliatie: V hrnčeku si necháme zovrieť vodu, cukor a lekvár. Necháme vychladnúť a podľa chuti prilejeme rum. Orechové cesto si naplníme karamelovou náplňou. Prostredný plát som polievala uvareným sirupom. Tortička je potom vláčnejšia. Náplňou potrieme aj boky a povrch. Polejeme čokoládovou polevou, môžme dozdobiť podľa fantázie. Niekedy mi zostane trochu plnky. Tou potom ponatieram napr. bebe keksy, nechám odstáť a sú výborne ako dezert ku kávičke.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Babulka737
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.