Tvarohová štrúdľa so slivkami
12
porcií
110
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
250
g
hladká múka
štipiek
soľ
3
PL
olej
1
ks
žĺtok
Plnka
600
g
slivky
100
g
lieskové orechy mleté
100
g
strúhanka
300
g
tvaroh
200
g
kyslá smotana
75
g
hnedý cukor
2
PL
vanilkový cukor
štipiek
soľ
50
g
maslo
250
ml
mlieko
50
g
med
1
ks
vajce
postup
1.
Z múky, soli, 125 ml vlažnej vody, oleja a žĺtka vymiesime pružné cesto. Veľký hrniec vypláchneme horúcou vodou. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do pergamenu, vložíme do ohriateho hrnca a prikryjeme.
2.
Na plnku umyjeme slivky, vykôstkujeme a pokrájame na štvrtinky. Premiešame ich s orechmi a strúhankou. Citrón umyjeme a z polovice nastrúhame kôru.
3.
Vajcia rozbijeme, žĺtky zmiešame s tvarohom, kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k tvarohu.
4.
Väčší pekáč potrieme polovicou masla. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme natenko a rukami vytiahneme. Pláty potrieme tvarohovou plnkou a na ňu poukladáme slivky. Necháme voľné úzke okraje. Rúru predhrejeme na 200°C.
5.
Štrúdľu zvinieme a vložíme do pekáča. Zvyšok masla rozohrejeme s mliekom, zmiešame s vajcom aj medom a nalejeme okolo štrúdle. Pečieme 50 minút. Počas pečenia štrúdle dva až trikrát polejeme tekutinou z pekáča.
Podobné recepty
Nikdy ju nedávajte do vývaru! Zmení chuť, farbu a nebude ani lepší. Aj napriek tomu ju mnoho ľudí používa
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.